IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да живееш в съседство до динозаври

Проектите, които съчетават жилищни сгради и тематични паркове, са най-новият хит сред строителните предприемачи от ОАЕ

17:20 | 05.06.08 г.
Да живееш в съседство до динозаври

Бързото нарастване на строителството от смесен тип на територията на Обединените арабски емирства, което съчетава жилищни площи с тематични паркове, състезателни писти и други развлекателни съоръжения, привличащи тълпи от хора, предизвиква въпроса доколко тези два вида строителство са съвместими, пише местното издание The National. 

За средностатистическия човек мисълта за крещящи деца по високоскоростни влакчета и роботизирани динозаври от другата страна на оградата му може да се окаже разубеждаващ фактор, когато избира новия си дом. Но за много от строителните предприемачи в ОАЕ тези проекти, първият сред които е Dubailand с площ 280 млн. кв. м, са последен хит в индустрията. Те носят по-голяма възвръщаемост и имат потенциал да генерират приходи от туризъм.

„Всеки ден срещаме трудности с нашата маркетингова кампания“, казва Стийв Тайт, главен изпълнителен директор на Aqua Dunya, в отговор на въпроса: „Какво продавате – сграда в близост до тематичен парк или топ локация в Дубай?“.

Aqua Dunya е проект от смесен тип, част от Dubailand, и промотира измислената история за малко момче на име Ракан, което построява огромна дървена лодка, наречена Dubai Pearl, и обикаля света. Една част от парка има различни видове влакчета, в друга посетителите имат възможност да плуват с делфини и да се гмуркат с водолазни костюми в изкуствени останки от кораби.

Целият тематичен комплекс ще включва хотели, театър с 1 400 места, магазини и ресторанти, 170 ваканционни жилища и 1 100 апартамента, предназначени за постоянно обитаване.

Философията на Тайт е следната: колкото по-кратък е престоят, толкова по-близо до местата за отсядане трябва да се намират тематичните паркове.

В близост до Dubai Pearl има петзвезден хотел, като темата в него са круизи с кораб. После следват ваканционните имоти и други хотели, много от които са пряк с достъп към тематичния парк. След това идват жилищните апартаменти с площ от около 530 хил. кв. м, които са разположени извън тематичния парк. Според Тайт жилищните обекти ще бъдат маркетирани, като се изтъква близостта им до вода, а не до тематичен парк.

„Апартаментите са общо взето скрити. Ние се фокусираме върху водните характеристики и озеленяването, що се отнася до тях“, казва Тайт. „Не залагаме на факта, че те са в близост до тематичен парк.“

Финансирането на този вид проекти е много просто: печалбата от продажбата на жилищата се използва за изграждането на тематични паркове и хотели. Със завършването на всяка фаза строителните предприемачи получат нов прилив на капитали. В дългосрочен план рентабилността е много по-висока в сравнение с еднократната продажба на жилищни единици, казват експерти. Повечето строителни предприемачи от други страни по света биха били доста предпазливи при поемане на такъв мащабен проект и прокарване на необходимата инфраструктура, но богатството на Дубай и нарастващият брой туристи го правят привлекателно начинание, смятат специалистите.

Досега изглежда, че проектът привлича жители, както от Дубай, така и чужденци, които търсят ваканционни и инвестиционни имоти.

Служители от City of Arabia, също част от Dubailand, казват, че 80% от хората, които купуват апартаменти там, са от чужбина. City of Arabia е „град в града“, с офис сгради и жилищни сгради с различни размери, огромен търговски център и тематичен парк, наречен “Restless Planet”, обитаван от робо-динозаври.

„Хората търсят място, където да живеят, което изисква създаване на общности, а не просто предлагане на пространство“, казва Джозелин Макбрайд, маркетинг мениджър на компанията, която се занимава със изграждането на проекта.

MotorCity, разположен в западната част на Dubailand, ще включва два противоположни свята един до друг. От едната страна, ще има състезателна писта и тематичен парк Формула 1, както и хотели и офиси. На отсрещната страна ще има екообщност с жилищни единици и магазини.

Жилищата ще са в зона без автомобилен трафик с достъп до медицински клиники, училища и магазини. Ключът е в изолирането на жилищния комплекс от увеселителни обекти, казва главният изпълнителен директор на строителната компания, работеща по MotorCity.

Благодарение на проектите от смесен тип Дубай ще може да осигури жилища за около 2,5 млн. души.

Очакванията са около 3 трлн. долара да бъдат вложени в развлекателни проекти в страни от Близкия изток през следващите 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.06.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още