IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google подписа 40-годишен договор за наем на терен в център на НАСА

Интернет гигантът и космическата агенция имат близки връзки още от миналата година

15:17 | 05.06.08 г.
Google подписа 40-годишен договор за наем на терен в център на НАСА

Като пореден сигнал за амбициозните си планове Google подписа 40-годишен договор за наем за терен в център на НАСА, върху който ще построи огромен офис комплекс с площ около 111 хил. кв. м, съобщи AP. Мястото се намира в близост до централата на интернет гиганта в Силициевата долина.

Google се подготвя за нуждата от допълнително пространство за хилядите работници, които планира да наеме в опита си да печели повече от онлайн рекламния пазар и да навлезе в други технологични и медийни сфери. За последните четири години компанията е наела над 17 хил. служители, с което заетите в нея достигат 19 156 души.

Този ръст подсказа на компанията да наеме или купи много от по-малките офиси около централата й – комплекс с площ около 93 хил. кв. м, с който се сдоби срещу 319 млн. долара през 2006 г.

Съгласно сделката с НАСА Google ще плаща първоначален наем от 3,66 млн. долара годишно за 42,2 акра земя (1 акър = 4 046 кв. м). Компанията не е изчислила колко ще струва да се построи новият комплекс, чието строителство ще стартира през 2013 г. и ще включва и жилищни площи за служителите. Крайната фаза на строителството се планира да започне през 2022 г.

След като изтече 40-годишният срок на наема, споразумението може да бъде продължено с още 50 години.

От Google се надяват, че местоположението на новите офиси ще помогне да се привлекат специалисти от НАСА, пише AP.

Близките връзки между компанията и щатската космическа агенция причиниха бурни обществени реакции миналата година, когато основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин постигнаха необичайна споразумение с НАСА - да излитат, кацат и паркират частния си самолет на управляваното от държавата летище в близост до мястото, където ще бъдат построени новите офиси.

На летището Moffett Federal Airfield не беше разрешено да кацат повечето частни самолети, но Пейдж и Брин заобиколиха ограничението, като се споразумяха да плащат на НАСА по 1,3 млн. долара годишно и поеха ангажимент да пренасят оборудване на агенцията по време на изследователски мисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още