IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските жилища със спад от 2,4% през май

Според Halifax данните трябва да се разглеждат в контекста на бързите повишения от последните няколко години

10:52 | 05.06.08 г.
Цените на британските жилища със спад от 2,4% през май

Цените на британските жилища отчитат спад от 2,4% през май спрямо предходния месец, сочат данните на най-големия ипотечен кредитор в страната Halifax, цитирани от BBC. На годишна база се регистрира понижение от 3,8%. 

Така средната цена за жилище на Острова намалява до 184 111 паунда.

Днес Bank of England трябва да обяви решението си за лихвения процент, като очакванията са той да остане непроменен на 5%. Въпреки признаците, че икономиката и потребителските разходи в страната се забавят, централната банка се притеснява за нивото на инфлацията.

Според Halifax данните за май трябва да се разглеждат в контекста на бързите повишения от последните години.

„Между август 2002 г. и август 2007 г. средната цена за жилище във Великобритания нарасна с над 88 хил. паунда, или 79%“, обяснява главният икономист на Halifax Мартин Елис. Според него причината за падащите цени са намалената достъпност до ипотеки и свиване на покупателната способност.

Средните доходи на Острова нарастват с 4% през годината до март, значително по-малко от цените на горивата, които се увеличиха с 9%, и тези на хранителните продукти, които скочиха със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още