IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кен Рогоф: Цените на имотите в САЩ ще паднат с още 10-15%

"Tогава доларът ще рухне, а лихвените проценти ще скочат до небето и ние отново ще почувстваме кризата", казва бившият главен икономист на МВФ

16:49 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кен Рогоф: Цените на имотите в САЩ ще паднат с още 10-15%

„Предполагам, че цените на недвижимите имоти в САЩ ще паднат с още 10-15% и тогава доларът ще рухне, а лихвените проценти ще скочат до небето и ние отново ще почувстваме кризата”, заявява в интервю за немския вестник „Handelsblatt” бившият главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) и настоящ професор по икономика в Харвардския университет Кен Рогоф.

Според Рогоф правителството и емисионната банка на САЩ, за да окажат помощ на финансовия сектор на страната, ще реагират чрез вливане на допълнителни около 500 млрд. долара. От това обаче силно ще пострада влиянието на САЩ в света и статутът на долара.

По думите на икономиста „в крайна сметка печелившо ще се окаже еврото и е твърде вероятно към 2020 г. неговата роля в световната търговия да е сравнима с тази на долара”.

В интервюто Рогоф критикува финансовите рейтингови агенции. Ролята на рейтинговите агенции при продажбата на облигации, обезпечени с ипотечни кредити за заемополучатели с нисък кредитен рейтинг, професорът от Харвард нарича „скандална”. В тази връзка Рогоф се застъпва за конкуренцията между рейтинговите агенции и препоръчва по-строг контрол на инвестиционните банки от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още