IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Докато някои страдат от падащите цени на имотите, други се възползват

Спад от 10% в цените ще позволи на една пета от британските домакинства, които преди са нямали възможност, да закупят жилище

11:26 | 04.06.08 г.
Докато някои страдат от падащите цени на имотите, други се възползват

Падащите цени на жилищата може да означават, че десетки хиляди млади домакинства ще имат възможност да си купят жилище за първи път тази година, съобщава BBC.

Спад от 10% в цените ще позволи на една пета от домакинствата, които понастоящем нямат достатъчно средства, да закупят двустайно или тристайно жилище, казват анализатори от консултантската компания Hometrack.

В момента 28% от младите хора, които работят във Великобритания, нямат възможност да купят дори и най-евтините местни имоти. Ситуацията е най-критична в Лондон, последван от югозападната част на Англия.

Районът в страната с най-изгодни оферти за купувачите на жилища е североизточната част, където само 17% от младите домакинства не могат да участват в закупуване на жилище поради невъзможност да платят цените, които пазарът изисква.

Настоящият недостиг на ипотечни кредити обаче ще представлява пречка за много потенциални купувачи, предупреждава Стийв Уилкокс, преподавател в Йоркския университет. „Докато цените на жилищата падат, достъпът до пазара на недвижими имоти все повече се ограничава заради разходите и по-ограничителните условия на значително намаленото предлагане на ипотечно финансиране“, казва Уилкокс.

Според неговия анализ цената за уреждане на ипотечно задължение се е покачила с 12% миналата година, което означава, че делът на разходите за погасяване на ипотечен заем се е повишил на 35,5% от средните доходи, за хората, които за първи път купуват жилище.

Наемите се запазват относително по-ниски в сравнение с месечните вноски по погасяването на кредит за закупуване и през миналата година, сочи проучването.

През 2006 средните наеми за млади домакинства със средни доходи са две трети от вноската по закупуване на двустайно или тристайно жилище с ипотечен кредит, който покрива 100% от цената на жилището.

През миналата година това съотношение се е повишило едва до 68%.

Основната причина за това, че вземането под наем е по-евтино от купуването през изминалите няколко години, е бързият ръст на пазара на имоти, които се купуват с цел последващо отдаване под наем, довеждащ до наличност от почти три милиона жилища за отдаване под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още