IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столицата на Камбоджа изживява бум на пазара на недвижими имоти

Преди десетилетие в Пном Пен е нямало дори светофар, а сега се строят небостъргачи

17:45 | 03.06.08 г.
Столицата на Камбоджа изживява бум на пазара на недвижими имоти

Камбоджа в момента изживява бум на пазара на недвижими имоти, след почти 30-годишни опити да се възстанови след управлението на червените кхмери, довело до геноцид, информира BusinessWeek.

Ако всичко върви по план, в столицата на Камбоджа, Пном Пен, скоро ще бъде издигнат първият небостъргач в страната, жилищна сграда на 42 етажа, финансиран със средства от Южна Корея. На няколко километра от този терен се подготвя място за друг небостъргач, отново корейски и дори по-голям, на 52 етажа.

Преди десетилетие столицата Пном Пен е нямала дори светофар. Сега се строят високи сгради с апартаменти или с офиси, а спекуланти със земя реализират печалби, новото строителство примамва наемателите и доскоро окаяната столица претърпява метаморфоза. Навсякъде из града се продават бедняшки квартали и стари вили, за да бъдат съборени и да отстъпят място за високи жилищни сгради, офис сгради, търговски центрове и нови вили.

Небостъргачите в Пном Пен, които ще бъдат три пъти по-високи от най-високата сграда в Камбоджа, са грандиозни проекти. Също така и много противоречиви. С изграждането на първия небостъргач в страната, Gold Tower 42, който ще е на стойност 240 млн. долара, се заема компанията Yonwoo Co. Очаква се строителството да отнеме три години и половина, казват от компанията. „Видните жители на Камбоджа и някои чужденци от други азиатски страни“ активно купуват, казва мениджърът по продажби на Gold Tower 42, Тенг Рити. „Вече сме продали 80%.“

Не всички са убедени, че има смисъл от небостъргачите. Много адвокати, банкери и брокери на недвижими имоти в столицата на Камбоджа не са сигурни дали небостъргачите ще бъдат построени и дали има търсене на ново строителство.

Досега новите сгради са нямали проблем с отдаването под наем, тъй като има недостиг на модерни офис площи в града.

Но жилищните небостъргачи са съвсем нова концепция в страна, която до неотдавна е подарявала имоти, а не се е опитвала да продаде апартамент на 40-ия етаж за 1,6 млн. долара.

Като цяло идеята за пазар на недвижими имоти в Камбоджа е толкова нова, че никой не може да предскаже какво ще се получи, казва директорът на компанията за недвижими имоти Bonna Realty. „Преди споделяхме имотите, сега ги продаваме.“ Според него налице е необходимост от повече модерни ресторанти, офис сгради и бизнес центрове, но пазарът на жилищни имоти е в равновесие.

Повечето от големите проект са дело на Корея. Финансирането на небостъргача Gold Tower 42 ще се осигурява от корейското дружество със специална инвестиционна цел DaeHan.

52-етажният небостъргач, който беше обявен през януари, е проект на корейската компания GS Engineering & Construction. Компанията планира да започне строителство през юни и да приключи през 2012 г. Стойността на проекта ще е 1,2 млрд. долара.

Друг корейски строителен предприемач, World City, стои зад проекта Camko City, ново предградие на северозапад от Пном Пен, на стойност 2 млрд. долара, което в момента е в начална фаза на изграждане. Компанията е започнала строителство миналия юни и по план трябва да завърши първата фаза до ноември 2009 г., според корейския изпълнител Hanil Engineering & Construction, който също е изпълнител и по Gold Tower 42.

Съществуват някои законови пречки, които трябва да бъдат преодолени от потенциалните инвеститори. Например, чужденци нямат право да притежават директно недвижим имот в Камбоджа. Съществуват обаче много начини да се заобиколи законът. Чуждестранните инвеститори имат възможност да създадат съвместно дружество с камбоджанска компания, да използват дългосрочни аренди или да прехвърлят земята на името на камбоджански сътрудници. Има вариант дори да се сдобият с камбоджанско гражданство. „С инвестиция в определен размер можете да получите гражданство. Това е вид дарение за страната“, казва адвокат от Пном Пен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още