IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на новопостроените имоти във Великобритания нарастват през април

Средните цени на новопостроените британски имоти са нараснали с 0,2%, сочи доклад на SmartNewHomes.com

18:04 | 02.06.08 г.
Цените на новопостроените имоти във Великобритания нарастват през април

Цените на новопостроените имоти във Великобритания се покачват, сочи проучване на SmartNewHomes.com. Средните цени са нараснали с 0,2% през април, като стандартните имоти сега струват около 258 039 паунда.

Въпреки това движението на цените в по-дългосрочен план се забавя, като цените отбелязват спад от 0,3% през последните три месеца.

Строителните предприемачи са използвали стимули, с които са успели да върнат купувачите на пазара през пролетта, без да се стига до драстични намаления в цените, обясняват от сайта.

През април югоизточният район отговаря за 36% от всички нови жилища за продажба, което се дължи главно на силното активизиране на пазара за апартаменти, наред с продължителното търсене на по-големи фамилни къщи. Това води до стабилни цени в региона, които са нараснали с 1,9% за един месец и със 7,1% за една година от април 2007 г.

Югозападната част и Шотландия също демонстрират силен ръст, като годишните повишения на средните цени там са съответно 5,2% и 7,8%.

„През последните години става ясно, че търсенето преминава през период на корекция“, казва Дейвид Бексън, управляващ директор на SmartNewHomes.com, цитиран от AboutProperty.co.uk.

„Докато апартаментите бяха на предна позиция при новото строителство в продължение на няколко години, сега самостоятелните къщи се представят много добре с дял от една четвърт от всички нови жилища и с ръст от 2,5% в цените през април.“

Цените на апартаментите са паднали с 0,5% през април, докато цените на редовите къщи са останали непроменени, а цените на къщите близнаци са отбелязали спад от 0,1%. Цените на панорамните апартаменти на последните етажи са паднали с 18,8%.

„Апартаментите все още са най-разпространеният избор за жилище в някои райони, за което свидетелства повишеното търсене и силните цени в югоизточната част“, добавя Бексън. „Въпреки това настоящите опасения за свръхпредлагане в някои северни райони са предизвикали намаление на цените там в краткосочен план.“

Последните данни на ипотечния кредитор Nationwide Building Society посочиха спад от 2,5% на цените на жилищата във Великобритания през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 02.06.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още