IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ води по проекти за търговски центрове в Европа през 2008 и 2009

Общо 22 млн. кв. м търговски площи ще бъдат завършени в Европа за две години

14:58 | 02.06.08 г.
ЦИЕ води по проекти за търговски центрове в Европа през 2008 и 2009

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е начело по проекти за търговски центрове на континента, които предстои да бъдат завършени в периода 2008 – 2009 г., като сред първенците са Русия, Украйна, Румъния, Полша и Турция, сочи проучване на Cushman & Wakefield.

Очаква се през следващите две години в Европа да бъдат завършени проекти за общо 22 млн. кв. м търговски площи, значителна част от които ще бъде открита в Централна и Източна Европа, въпреки че по-развитите пазари като Великобритания и Франция също ще демонстрират високо ниво на активност.

Въпреки изгледите за по-голямо забавяне в икономиката в Испания и Италия също ще се появят много нови площи. Британският пазар е засегнат от икономическата криза, заради което известен брой проекти ще бъдат отложени по финансови съображения. Това обаче не се очаква да има решаващ ефект върху краткосрочното развитие на проекти.

Лидер по отношение на обема проекти е руският пазар, където се очаква да бъдат завършени около 3,2 млн. кв. м през 2008-2009 г. Бързо се превръща в „гореща точка“ и Украйна, която е на второ място. Испания, която изживява активна строителна дейност през последните години, остава сред първите три от класацията.

В Москва и други градове на „милионери“ в Русия ще има много нови проекти, като строителната активност ще се разпространи и в по-малките градове. Най-големият проект на територията във вътрешността на Москва, е Ростокино (с брутна отдаваема площ от 117 хил. кв. м), който е в процес на строителство и трябва да бъде открит през 2009 г.

Проектът Mall of Ukraine в Киев ще е първият украински суперрегионален търговски център (по-голям от типичните регионални търговски центрове). Той е уникален по това, че ще включва хотели и мащабно озеленяване с две езера.

В по-развитите пазари като Великобритания, Франция и Германия проектите за обновяване все още доминират при строителството на търговски площи, както и за разширяване и модернизиране, които са разпространени в други утвърдени пазари като Швеция и Норвегия.

Що се отнася до завършените проекти в Европа, през 2007 те са с площ 8,2 млн. кв. м, което показва, че активността през миналата година е почти на същото ниво както през 2006 г. Били са открити общо 320 нови проекта и още 54 пристройки към съществуващи центрове. Общата брутна отдаваема площ на търговските центрове е достигнала почти 112 млн. кв. м, което потвърждава прогнозите, направени през есента на 2007 г.

Средната стойност на наличните площи за ЕС-25 (без България и Румъния) е достигнала 201 кв. м на 1000 жители, а средната стойност за всички 27 страни членки на Евросъюза сега се равнява на 195 кв. м на 1000 жители. Северните европейски страни водят класацията по отношение на ниво на наличност, като в Норвегия тя е около 420 кв. м на 1000 души.

Поради активността през 2007 г. търговските площи в Русия са се увеличили с 26%. Най-големият проект, който е бил открит през 2007 г., е Porta di Roma в Италия с площ от 110 хил. кв. м.

Инвестиционният интерес към търговските центрове е бил много силен през 2007 г. и обемът на сключените сделки надминава този през 2006 г. През първото тримесечие на 2008 г. се наблюдава застой в инвестиционната активност по отношение на търговските площи наред с целия пазар на недвижими имоти заради проявлението на последствията от кредитната криза. Въпреки това, фундаментът на икономиката в Европа се оказва относително гъвкав и се запазва подчертано силен интерес към търговските имоти.

След продължително свиване на възвръщаемостта през последните години в Европа, доходността достига най-ниското си ниво на повечето пазари през 2007 г. и започва да се възстановява в някои райони в началото на 2008 г.

Великобритания търпи най-сериозната корекция в цените, а континентална Европа е по-малко засегната с изключение на пазарите с най-нисък коефициент на възвръщаемост, като Дания и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 02.06.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още