IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИКТ бизнес парк в Сърбия става най-големият в Европа

ЦИЕ може скоро да се превърне в Силициевата долина на Европа

15:50 | 28.05.08 г.
ИКТ бизнес парк в Сърбия става най-големият в Европа

Бизнес парк с фокус върху информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в сръбския град Инджия по всяка вероятност ще оглави класация на най-големите бизнес паркове в Европа, пише Europe RE. Проучването, озаглавено „Топ 100 бизнес парка в Европа” е проведено от австрийската компания ITB Europe.

Инджия е наричан „дигиталният град“ на Сърбия и се намира между Белград и Нови Сад.

Вече има подписан меморандум за споразумение между индийския консорциум Embassy Group и кмета Горан Йесич, инициатор на бума на пазарите на високи технологии и недвижими имоти в Инджия. Според проекта по време на първата фаза паркът ще покрива около 25 хил. кв. м и в него ще работят около 2500 специалисти, а след няколко години се предвижда да нарасне до 2,8 млн. кв. м и 25 хил. служители.

Така паркът ще се нареди на първо място сред бизнес парковете с фокус върху информационните и комуникационните технологии в Европа, що се отнася до неговата големината, а при сравняване на заетите в съответните проекти, се нарежда на второ място след шведския Kista Science City.

Причините за бума в Сърбия са очевидни – високовалифициран персонал, достъпен при конкурентни надници, ниски оперативни разходи, изобилие от терени, процъфтяващ пазар на имоти, коментира онлайн изданието.

Към момента в Европа има над 100 специализирани или смесени ИКТ бизнес паркове. Най-големите се намират в близост до университети. Такива са този в Киста, Швеция (Kista Science City) и в Седекс, Франция (Technopole du Futuroscope).

Според проучването на ITB Europe последните тенденции сочат динамично развитие на сектора в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Регионът може скоро да бъде превърнат в Силициевата долина на Европа, изпреварвайки доскорошните лидери за ИКТ имоти, разположени предимно в северната част на континента.

Друг мащабен проект за бизнес парк, който трябва да бъде готов 2010 г., е Siemens City във Виена.

Тези и други проекти, както и последните тенденции в ЦИЕ се представят по време на изложението за имоти Real Vienna, което се провежда от 27 до 29 май, акценти от които можете да намерите в раздел „Имоти“ на Investor.bg:

„Зелените“ сгради не са непременно по-скъпи

Истанбул може да се нуждае от 6,9 млн. нови жилища за следващите 10 години 

Х. Линднер: Някои молове в България и Румъния са правени без много мисъл
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още