IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ще защитава правата на потребителите при наемането на имоти за почивка

Ако договорът е сключен извън офиса на агенцията, даваща имота под наем, наемателят ще може в срок до 14 дни да се откаже от него

15:34 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ще защитава правата на потребителите при наемането на имоти за почивка

Директивата на ЕК, касаеща правата на потребителите в страните от ЕС при наемането на имоти за почивка, включително ваканционни, ще бъде финализирана през септември или октомври, каза в отговор на въпрос на Investor.bg еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. 

След това предстои тя да води разговори за съгласуване с отделните страни членки.

Кунева обясни, че готвеното законодателство ще важи при наемането на имоти от гражданите както в тяхната страна, така и в другите страни от ЕС и се предвижда да касае срокове за наем за 1-3 години или за един сезон.

По нейно предложение в директивата е включен и текст, според който, ако договорът е сключен извън офиса на агенцията, даваща имота под наем, то наемателят ще може в срок до 14 дни да се откаже от договора, без каквото и да било заплащане. Според еврокомисаря такъв род сделки ще бъдат все по-разпространени и в България, особено при даване на имоти под наем по Черноморието.

На въпрос на Investor.bg относно защитата на потребителите при покупки през интернет, Меглена Кунева коментира, че през юни приключва анализът на ЕК по тази тема, след което ще започне изготвянето на съответната директива с нейно участие, който процес ще трае около две години.

Относно приетата от ЕК в началото на годината Директива за потребителските кредити еврокомисарят посочи, че документът от миналата седмица вече е влязъл в сила, така че до края на следващата година трябва да бъде въведен от страните от ЕС.

Кунева допълни, че за улесняване на потребителите ЕК е поставила срок до юли банките от ЕС да се разберат относно общи правила за прехвърляне на сметки на граждани от една банка в друга без такса и в рамките на един ден, а също и за процедурата за откриване на сметки в друга държава от ЕС. Ако банките не успеят да постигнат съгласие, правилата ще бъдат изработени от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още