IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 35% е сивата икономика в България, най-много е в строителството

След спад на динамиката на сивата икономика през 2005-2006, през миналата година тя отново се увеличава

11:40 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
До 35% е сивата икономика в България, най-много е в строителството

Сивата икономика в България за момента е между 20 и 35 на сто от БВП в различните сектори, сочи представено днес изследване на Центъра за изследване на демокрацията.

Центърът заедно с Витоша рисърч е създал т.нар. Индекс на скритата икономика, който се основава на данни на Националния статистически институт, Българска народна банка, Националния осигурителен институт и др., и следи не размера на сивата икономика, а нейната динамика. Основните компоненти на индекса са размерът на данъците и на оборота на фирмите, както и плащаните осигуровки на работниците и служителите.

От 2002 г. насам индексът сочи, че в периода 2002-2003 г. има спад на динамиката на сивата икономика, за 2003-2005 има известно задържане на индекса на едно ниво, през 2005-2006 има спад, докато през миналата година динамиката отново се увеличава.

Според проучването най-голям е делът на сивата икономика в секторите строителство и недвижими имоти. Според финансовия министър Пламен Орешарски пък сивата икономика, която е намаляла след провежданата данъчна реформа, е най-разпространена в производствения сектор.

В проучването се определят и няколко начина за намаляване на сивата икономика – развитие на култура за отчетност и почтеност, намаляване на разходите на легалния бизнес и укрепване на прилагането на законите.

В последната област от центъра подчертават, че трябва да се подобри взаимодействието между правителството и бизнеса, например чрез изграждане на публично-частна платформа за подкрепа на политиците за ограничаване на сивата икономика.

От центъра дадоха като положителен пример за работата на контролните държавни институции Главната инспекция по труда, която за миналата година е извършила 33 хил. проверки, при което са събрани общо глоби в размер на близо 5 млн. лв.

Като отрицателен пример пък беше дадена работата на Дирекцията за национален строителен контрол, която при подадени 75 хил. сигнала за нередности е провела по-малко от 10 хил. проверки, при които са събрани около 1,26 млн. лв. под формата на глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още