IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се още една трудна година за жилищния сектор в САЩ

Най-голям удар се очаква да понесат щатите, в които преди това се е наблюдавал и най-силният бум: Калифорния, Флорида, Невада, Аризона

10:57 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се още една трудна година за жилищния сектор в САЩ

Като пролетни цветя надписите "Продава се" никнат в предните дворове навсякъде в САЩ. Разтревожените продавачи обаче са изправени пред най-неблагоприятната конюнктура от десетилетия - забавяща се икономика, спадащи цени на жилищата и увеличаващ се брой просрочени ипотеки, предаде AP.

Дори и най-плахото обещание за по-добри бъдещи дни може да не се сбъдне при тези насрещни ветрове, пред които жилищният сектор се изправя в момента.

„Мисля, че сме в началото на края на жилищния спад, но той ще бъде продължителен и болезнен“, заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's Economy.

Сегашният срив на жилищния пазар е в пълен контраст с годините на бум от 2001 до 2005 година, когато продажбите на нови и на съществуващи домове поставяха рекорди в пет последователни години. Тогава цените на жилищата се покачваха, примамвайки хиляди инвеститори към пазара, надяващи се да купят домове и да ги продадат с бърза печалба.

От 2006 г. обаче жилищният сектор в страната е в криза, която в много отношения е най-тежката след Втората световна война.

Спадът в строителството се очаква до бъде най-големият от 1940 г., а цените да достигнат минималното си равнище от Голямата депресия.

Най-голям удар се очаква да понесат щатите, в които преди това се е наблюдавал и най-силният бум: Калифорния, Флорида, Невада, Аризона и някои райони на северозапад.

През първите три месеца на годината продажбите на жилища са намалели в 46 щата спрямо същия период на 2007 г. В две трети от общо 149 големи града цените са се понижили спрямо година по-рано. Най-голям спад в продажбите е отчетен в Мериленд (-38,6% на годишна база спрямо средно -22,2% за страната).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още