IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няколко прилики и разлики между пазарите на имоти в България и Румъния

Висок процент собственост и обновяване на стария жилищен фонд са сред общите черти между двата пазара

15:24 | 26.05.08 г.
Няколко прилики и разлики между пазарите на имоти в България и Румъния

Има много признаци, по които пазарите на имоти в България и Румъния си приличат, заяви на пресконференция днес Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ЕРА България, част от международната франчайз верига за недвижими имоти ERA Real Estates у нас.

Сред приликите между двата пазара тя посочи високия процент собственост на жилища в двете страни – у нас той е 94%, а в Румъния – над 90%.

Сходно е и нивото на икономическото развитие, както и привлекателността на двата пазара за чуждестранните инвеститори.

Паралелна тенденция е и обновяването на стария жилищен фонд. В Румъния има недостиг на между 700 хил. и 1 млн. жилища, които се очаква да бъдат построени през следващите години, прогнозира Димитрова. По изчисления на компанията новото жилищно строителство в северната ни съседка формира около 32-33% от общия обем строителство в страната, докато у нас той е около 50 на сто от общия пазар.

Инфлацията в северната ни съседка обаче е близо два пъти по-ниска от тази у нас, коментира Димитрова. (За април в Румъния беше отчетена инфлация на годишна база от 8,62%. У нас за април спрямо същия месец на миналата година инфлацията достигна 14,6%).

Лихвените проценти по ипотечните кредити у нас се увеличават и в момента достигат до 8,4%, докато в Румъния отбелязват значителен спад от 13% през 2006 г. до 7,5% към момента, съобщиха от компанията.

Поради разликата в големината на пазарите броят на извършените сделки и на издадените разрешителни за строеж на нови сгради е значително по-голям в Румъния.

През миналата година там са били сключени над 700 хил. сделки, докато у нас бяха реализирани 325 хил. продажби.

За първото тримесечие на годината в Румъния са издадени 11 хил. разрешителни за строеж на нови жилищни сгради с обща площ над 3,7 млн. кв. м, което предвижда нови 30 391 жилища. У нас през трите месеца бяха издадени 2267 разрешения за общо 11 437 жилища.

В Румъния най-интензивно развитие търпи пазарът в Букурещ, където цените на жилищата са се увеличили с 27% през миналата година. Средната цена към момента варира между 1500 и 3000 евро/кв. м. У нас от НСИ отчетоха поскъпване от 28,9 на сто за 2007 г. за страната. Офертните цени на жилищата в столицата варират от 670 до 3900 евро за квадратен метър, а в Бургас и Варна – между 500 и 2500 евро/кв. м, сочат данните на ERA.

Повод за днешната пресконференция беше фактът, че от 1 април компанията е мастър франчайзор и за Румъния, обяви днес Димитрова. "Рядкост е международна компания да стартира дейност първо в България, а след това в Румъния, поради простата причина, че пазарът там е три пъти по-голям", коментира тя.

ERA Европа е създадена през 1993 г. във Франция. В България мрежата навлезе през ноември 2006 г. Към момента компанията има 18 партньорски агенции в страната, 6 от които оперират в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още