IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Само 10% от руснаците могат да си позволят ипотечен кредит

Някои експерти виждат изход от сложната ситуация в създаването на т.нар. строителни спестовни каси

13:44 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Само 10% от руснаците могат да си позволят ипотечен кредит

Само до 10% от руските граждани биха могли да си позволят взимането на ипотечни кредити от банките, твърдят руски експерти, цитирани от вестник „Взгляд”. Според някои прогнози, ако не настъпят промени при изискванията за отпускане на ипотечни кредити, след няколко години само 2-3% от руснаците ще могат да се възползват от ипотечните заеми.

Ипотечната криза, разразила се в САЩ, заставя руските банки да затегнат кредитната си политика. Затова повечето банките не само че вдигат лихвените проценти по ипотечните кредити, но и поставят като задължително условие осигуряването на 30% от стойността на жилището. Освен това пък цените на жилищата, особено в големите градове, са твърде високи, коментират анализатори.

Те виждат изхода от затрудненията в ипотечното кредитиране в Русия в появата на нови ипотечни продукти, дори в подпомагане от страна на държавата на определени групи граждани при взимането на кредити за покупка на жилище.

Друга група експерти виждат изход от сложната ситуация в създаването на т.нар. строителни спестовни каси, които представляват специализирани банки с ограничен обем на банковите операции. Според различните варианти гражданите трябва да натрупат в спестовната каса между 15% и 30% от стойността на жилището, за да им бъде отпуснат ипотечен кредит. Скептици обаче считат, че за много граждани и тази възможност не е удачна, тъй като докато те събират средства, цените на жилищата постоянно растат и вероятно по-бързо, отколкото нарастването на спестяванията за покупката им.

Както отбелязват някои експерти, най-сигурният начин за покупка на жилище е бързото нарастване на доходите на гражданите, но никой засега не дава гаранции за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още