IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват до 20% спад в цените на търговските и жилищни имоти в Европа

Според анализатори първите страни, които ще последват корекцията на Великобритания, ще са Испания, Франция и Италия

12:22 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват до 20% спад в цените на търговските и жилищни имоти в Европа

Забавянето на пазара на имоти във Великобритания настъпи скоро след ипотечната кризата в САЩ, като след това се разпространи и в Ирландия и Испания, пише Europe-re. Една от главните причини за това е високата задлъжнялост на част от купувачите.

Една от опасностите при прекалената употреба на кредити и спадащи цени на имотите е, че когато цената на актива се понижи под стойността на заема, кредитополучателите имат навика да зарязват кредитите, вместо да ги изплащат, както това е станало на пазара в САЩ, пише изданието.

Вследствие на това условията за кредитиране са били ограничени, тъй като все повече кредитополучатели са престанали да обслужват заемите си. По думите на Маркус Лайнингер, оглавяващ отдел Корпоративно банкиране за Европа в Eurohypo, дните на сделките за милиарди евро са отминали. Сега банките отпускат синдикирани заеми дори за сделки от едва 300 млн. евро, което не е добре за клиентите, тъй като те вече трябва да се занимават с изискванията на повече от една банка.

Също така той посочва, че цената на кредитирането се е покачила с 20-30%. Вследствие на това все повече инвеститори предпочитат да запазят активите си и да изчакат „бурята да премине“, а броят и размерът на сделките с имоти са се понижили значително през 2008 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Сега експертите се обединяват около мнението, че пазарът на имоти в Европа се готви за корекция. Въпреки че тя се очаква да настъпи по-плавно в сравнение с тази в САЩ и във Великобритания, анализаторите предвиждат спад в цените на търговските и жилищните имоти от между 15 и 20%. Първите, които ще последват Великобритания, вероятно ще са Испания, Франция и Италия.

Германия се смята за един от по-сигурните пазари, тъй като там делът на заемния капитал е по-нисък и наскоро самата тя се възстанови от спад. Скандинавските държави също се очаква да преминат сравнително спокойно през предвижданата ценова корекция.

По-оптимистични са прогнозите на инвестиционната компания Henderson Global Investors, от която предвиждат средна годишна доходност от търговски имоти от 6,5% за следващите пет години, тъй като те са обикновено по-малко волатилни в сравнение с офис имотите. Сред силните пазари за периода се посочват Португалия, Франция, Холандия и Германия, докато Великобритания, Гърция и Белгия се очаква да регистрират по-слабо представяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още