IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителите на жилища на Острова съкращават десетки хиляди работни места

Сегашният спад на пазара на жилища не прилича на нито един преди него, тъй като се дължи най-вече на силното затягане на кредитния пазар

11:57 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Строителите на жилища на Острова съкращават десетки хиляди работни места

Строителите на жилища във Великобритания ще трябва да съкратят десетки хиляди работни места вследствие на кредитната криза и намалялото търсене, съобщи Bloomberg.

Няма строител в страната, който да не се сблъсква със загуба на работни места, е заявил Стюарт Бейзли, председател на Федерацията на строителите на жилища.

Намаляването на работната сила в сектора, която наброява 300 хил. души, включително подизпълнители, ще засегне всички райони на Острова и ще се отрази на свързаните с тази индустрия сектори – от доставчици на строителни материали до хамали, смята Бейзли.

Според него сегашният спад на пазара на жилища не прилича на нито един преди него, тъй като е причинен повече от силното затягане на кредитния пазар, отколкото от висока безработица или лихвените нива.

Броят на одобрените ипотеки през март падна до рекордно ниско ниво – почти наполовина спрямо миналата година.

Taylor Wimpey Plc – най-големият строител на жилища във Великобритания, може да съкрати 600 работни места, а най-големият му конкурент - Persimmon Plc, е отложил работата по нови проекти.

Средната цена на жилищата в страната се понижи с 2,5 на сто до 191 556 паунда през март, съобщи на 8 април HBOS Plc, което е най-резкият спад от 1992 г. В началото на май анализатори на ABN Amro Holding NV прогнозираха, че цените на жилищата ще паднат с 15 на сто до края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още