IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Мерцедес" набелязва място в Румъния за нова фабрика

От „Ауди“ също са заинтересовани от започване на производство в Румъния, но не е ясно възможното местоположение на завода

17:43 | 20.05.08 г.
"Мерцедес" набелязва място в Румъния за нова фабрика

Компанията „Мерцедес Бенц“ е избрала окръг Тимиш, разположен в западната част на Румъния, за изграждането на нова фабрика, в която да сглобява бъдещите поколения на моделите А-класа и Б-класа, потвърждава румънският министър на търговията, Овидиу Силаги, цитиран от Ziarul Financiar.

„Освен „Мерцедес“ и „Мицубиши“, „Ауди“ – поделението за луксозни автомобили на германския автомобилопроизводител „Фолксваген“ също има желание да произвежда коли в Румъния. Всяка една от тези компании в момента оглежда няколко местности и се опитва да намери подходящ терен. От „Мерцедес“ намериха такъв терен в Орадея, които първоначално изглеждаше подходящ, но се натъкнаха на проблем с подземни води, който щеше да им попречи да започнат производствените операции. Доколкото знам, те изглежда се ориентираха към Тимишоара“, казва Силаги.

Силаги добави, че от „Ауди“ също са заинтересовани от започване на производство в Румъния, но не даде подробности относно възможното местоположение на производството. „От друга страна, от „Муцибиши“ усилено търсят подходящ терен в Румъния, за да започнат производство на автомобили“, обясни Силаги.

Въпреки че източници от автомобилния пазар съобщиха преди няколко месеца, че „Мицубиши“ може да използва автомобилния завод „Aro“ в град Кампулунг, румънският премиер Търичану заяви миналата седмица, че японската автомобилна компания няма да инвестира в тази област, защото разходите за транспорт и логистика са твърде високи.

На официална среща между Търичану и представители от „Мицубиши“ наред с председателя на компанията, Осаму Масуко, в началото на март, румънският премиер заяви пред японската делегация, че автомобилната индустрия в Румъния сега е един от най-силните браншове в страната и приоритет за държавните органи ще продължи да бъде развитието на сектора, както по отношение на реалното производство, така и по отношение на сглобяване и компоненти.

„Рено“ е първият голям производител на автомобили, който стъпва в Румъния и който през 1999 г. придобива румънските автомобили „Дачия“ и досега е инвестирал 972 млн. евро в модернизиране на фабриката и в увеличаване на производствения капацитет до 350 хил. автомобила за тази година. Плановете са производството да достигне до 400 хил. единици през 2009 г., като две трети от тях ще са предназначени за износ.

На свой ред, автомобилната компания „Форд“, която закупи 72,4% от автомобилния завод в Крайова, ще инвестира до 675 млн. евро в бившия завод на „Деу“, за да разшири производствения капацитет на 300 хил. единици до 2012 г., като 90% от тях ще бъдат експортирани, а броят на служителите ще се удвои до почти 7 хил. Разходите на американския автомобилопроизводител ще достигнат 1 млрд. евро до 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още