IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продават 40-годишния наем на остров-данъчен рай в Ламанша за 15 млн. паунда

Купувачът ще се сдобие с имение, параклис от 13-ти век, земеделска земя заедно с мандра и най-малкия затвор в света

15:37 | 19.05.08 г.
Остров Хърм. Снимка: herm-island.com
Остров Хърм. Снимка: herm-island.com

Договорът за наем на един от осемте населени острови в Ламанша се предлага за продажба. 40-годишният наем на Хърм, райски остров с бели плажове и дължина 2,4 км в близост до остров Гърнси, може да бъде купен срещу 15 млн. паунда, пише Times. 

Така купувачът може на практика да се сдобие със свой данъчен рай, като плаща 20% върху приходите и не дължи данък наследство и данък печалба, както останалите жители на островите в Ламанша.

Сред съседите са милиардерите Дейвид и Фредерик Баркли, собственици на веригата хотели Ritz и британската вестникарска група Telegraph, които през 1993 г. купиха друг малък остров в Ламанша – Бреку, за 2,33 млн. паунда.

Хърм е първият остров от тези в Ламанша, които излизат на пазара от години.

Офертната цена включва имение, параклис от 13-ти век, около 324 хил. кв. м земеделска земя заедно с мандра с животни, както и считания за най-малкия в света затвор.

За разлика от Бреку Хърм е отворен за посещения и е популярна туристическа дестинация. Съгласно условията на договора собственикът трябва да осигури на туристите достъп до острова от „изгрев до залез“.

Сегашните собственици, Пени и Ейдриън Хейуърт, управляват острова от 28 години, наследявайки срока за ползване от бащата на Пени Питър Ууд.

„През последните 49 години семейството ми, заедно с жителите на острова, го превърна от запуснато място в успешна туристическа дестинация. Ще продължим да посещаваме Хърм, но вече без отговорността да го управляваме“, казва Пени, която е родена на острова.

Животът на Хърм е бягство от съвременното общество. На острова няма пътища, източната му половина е обрамчена от пясъчни плажове, а западната завършва с морски скали с панорамна гледка към Сарк и други острови.

Новият собственик ще разполага с имение с четири спални, както и наблюдателна кула, превърната в три апартамента, басейн и градини, всичко заградено с масивна ограда.

За туристите на южната част на острова има тризвезден хотел с 40 стаи и 18 вили, а на север има къмпинг. На острова има два ресторанта, две кафенета и площад с три магазина и малък пощенски клон.

Наемателят се задължава да оперира поне веднъж дневно фериботен курс между Гърнси и Хърм.

През лятото на острова живеят до 150 души персонал, които намаляват до 50 през зимата.

Макар и договорът за наем да задължава собственика да държи острова отворен за посетители, от агенцията за имоти признават, че купувачът има възможност да намали туристическите удобства до минимум и да освободи персонала. Някои от жителите, които се прекарали на острова до 23 години, са притеснени от вероятността за нов собственик.

Двете агенции, ангажирани за сделката, са Martel Maides и Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още