IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 40% спад в продажбите на британски жилища през 2008

Главната причина за спада е ограниченото предлагане на ипотечни заеми, посочват от RICS

13:45 | 19.05.08 г.
Очакват 40% спад в продажбите на британски жилища през 2008

Цените на жилищата във Великобритания може да паднат със 7% през следващата година заради продължаващото влияние на кредитната криза, сочат прогнози на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), съобщава в Таймс.

От организацията предупреждават, че продажбите ще се понижат с 40% тази година, в случай че ограниченото предлагане на ипотечни заеми продължи.

Забавянето на жилищния пазар може да доведе до спад от 8% в потреблението.

От института сега предвиждат, че цените ще спаднат с 5% през 2008 г. и с още 2% през следващата година, преди да се възстановят по-късно през 2009 г.

Но от RICS, които само преди шест месеца бяха прогнозирали, че цените ще се задържат стабилни тази година, предупреждават, че е трудно да се правят прогнози за стабилизиране на пазара при текущите неблагоприятни условия.

Последните прогнози на RICS съвпадат с предупреждението на сайта за недвижими имоти Rightmove, според който брокерите може да откажат да добавят повече жилища в каталога си, тъй като делът на непродадените площи се увеличава поради забавянето на пазара.

Въпреки дела на непродадените площи на пазара, собствениците на имоти продължават да искат по-високи цени за своите имоти, което може още повече да влоши положението на пазара. Средната цена „продава“ е с рекордна стойност от 242 500 лири, което е увеличение от 1,2% през месеца до 10-ти май.

„Заради настоящия ипотечен глад, който се очаква да продължи две години, продавачите трябва да фокусират усилията си в привличане на ограничения брой купувачи, които имат достъп до средства“, казва Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

„Някои брокери отказват нови поръчки, ако те са подобни на имотите, които вече имат в каталозите си и които не могат да продадат.“

Експертите предупреждават, че имотите, на които е поставена прекалено висока цена, ще останат непродадени предвид настоящите условия на пазара и накрая ще се продават на много по-ниска цена в сравнение с жилищата, чиято цена е реалистична и това ще доведе до понижаване на средната цена.

От Rightmove измерват само цената „продава“, а не крайната цена на продажбата.

Увеличението в цената „продава“ на жилищния пазар във Великобритания е съсредоточено главно в южната част на страната. В югозападната част цените „продава“ са се увеличили с 1% за един месец, а в югоизточните – с 4,2%.

В сравнение с миналата година сега офертната цена в югоизточните части е с 6% по-висока, в югозападните части - с 2,4% по-висока, а на територията на Англия и Уелс - с 2,2%.

В Лондон цената “продава” е нараснала с 0,2% за един месец. Забавянето на пазара означава, че стойностите са се понижили в райони, които преди са били с най-добри резултати, като цените в Кенсигтън и Челси, които доскоро са поддържали много високи нива, са се повишили само с 6,7% за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още