IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Измамници се настаняват в празните жилища в САЩ

Някои от тях прибягват до измами, като „отдават под наем“ къщите, други се местят от един изоставен имот в друг и се представят за наематели

12:27 | 19.05.08 г.
Измамници се настаняват в празните жилища в САЩ

На фона на нарастващия брой просрочени ипотеки в САЩ и заповедите за отнемане на имоти, които след това остават непродадени месеци наред, все повече хора се настаняват незаконно в празните жилища из цялата страна.

Това допълнително усложнява най-лошата жилищна криза в Щатите от четвърт век и принуждава брокерите на имоти да търсят помощта на силите на реда и на съда, пише Ройтерс.

За тези хора имотите с просрочена ипотека са като безплатен къмпинг, коментира брокер.

В някои райони незаконно настанилите се прибягват и до измами, като „отдават под наем“ изоставени къщи, които не притежават. При други схеми пък се местят от един изоставен имот в друг, като се представят за наематели и искат пари в брой от банката, за да освободят имота – брокерите наричат този процес „кеш срещу ключ“.

„Тези хора знаят точно с кого да се свържат и да кажат: „Ако искате тази къща, елате и ми платете“, обяснява служителка от отдела за измами с имоти в полицията в Лос Анджелис.

„Просто е по-евтино за банките да направят това, вместо да се занимават със съдебни дела. Измамниците стават все по-хитри и атакуват банките, които притежават имотите“, коментира тя.

Тя посочва случай в Лос Анджелис, при който мъж „отдава под наем“ три изоставени имота на нищо неподозиращи клиенти през Craig's List, компания за онлайн обяви. Наемателите платили депозити за първия и последния месец, настанили се и живели в имотите по няколко месеца.

Да се престориш на наемател

Брокерът на имоти от Ню Джърси Бил Флаг е замесен в друга съдебна битка с незаконни обитатели на отнет имот, които отказват да се изнесат.

„Знаем, че тези хора са се настанили незаконно. Идваха полицаи, спряхме им електричеството, но не можахме да ги изгоним. Твърдят, че са наематели. Трябва да стигнем до съд“, казва Флаг.

Тези случаи нарастват, обяснява Бил Колинс, президент на клона на Националната асоциация на брокерите на имоти в Ню Джърси.

„Казват, че имат договор, но не могат да го намерят. Собственикът на имота пък е бил изгонен от него и няма никакъв интерес да потвърди дали тези хора наистина са наематели. Те пък надушиха, че банките са склони да платят, за да ги махнат от жилищата – между 1000 и 1500 долара“, добавя той.

Стив Смолсън, брокер на имоти в Калифорния, казва, че попада на около три случая с незаконно настанили се хора месечно в своя район в Удланд Хилс, квартал за средно заможни семейства в Лос Анджелис, спрямо нито един миналата година.

Проблемът се усложнява в някои щати от отслабващата икономика и влиянието й върху бездомните в Америка, които наброяват около 744 хил. всяка нощ според данни на неправителствената организация National Alliance to End Homelessness, базирана във Вашингтон.

„Нарастването на броя незаконно настанили се е естествено последствие от факта, че имотите стоят празни заради кризата с просрочените ипотеки, смята Стив Берг, вицепрезидент на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още