IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страх от падащи цени удари жилищния пазар на Острова

Британците не смеят да сключват сделки за недвижими имоти заради убеждението, че цените ще продължат да падат

14:58 | 16.05.08 г.
Страх от падащи цени удари жилищния пазар на Острова

Растящото убеждение, че цените на недвижимите имоти се понижават кара както купувачите, така и продавачите на имоти да се въздържат от всякакви действия и по такъв начин възпрепятства функционирането на жилищния пазар във Великобритания, довеждайки го до най-нестабилното му състояние от средата на 90-те досега, сочи проучване, цитирано от Financial Times.

Доверието към изгледите за цените на жилищата значително е намаляло през последния месец, сочи месечният доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS).

Членовете на RICS, които смятат, че цените в техния регион спадат, са били с 95% повече през април от тези, които отчитат ръст. За сравнение, през миналия месец това съотношение е било 79%.

Резултатите, които са най-песимистичните от началото на проучването през 1978 г. досега, може би са подсилени от сезонния фактор, тъй като април обикновено е натоварен период за брокерите на недвижими имоти. При анализа на данните, без да се взимат предвид сезонните влияния, съотношението е 82%.

Данните сочат забавяне във всички региони в страната, докато жилищната криза в началото на 90-те е засегнала главно южните райони, казва Саймън Рубинсън, главен икономист в RICS.

Коефициентът между продадените и наличните имоти на пазара, който се счита за един от най-добрите показатели за застоя на пазара, се е понижил до 21,1% през април от 24,6% през март, подобно на нивото в началото на 90-те и най-ниско от 1996 г. насам.

Нестабилните условия на пазара отразяват все по-голямото нежелание на купувачи и продавачи да сключват сделки в условията на несигурни очаквания за цените, пише изданието.

От RICS казват, че все по-малко собственици продават имоти във всички региони, освен в Лондон, Йоркшир и югозападните части на страната, а търсенето от страна на нови купувачи спада с най-бързи темпове за 10-те години, откакто от RICS водят тази статистика. Нивото на продажби на завършени имоти през трите месеца до април е с една трета по-ниско от година по-рано, след 12-месечно свиване.

Към момента броят на хората, които са принудени да продават, е много малък – факт, който може да подкрепи цените в краткосрочен план.

Потенциалните купувачи, обаче, ще бъдат обезсърчени от затягащите се условия на кредитния пазар. Последните данни на Централната банка на Англия показват, че лихвите, на които кредиторите отпуснат ипотечни заеми с фиксирана лихва, се различават все повече от официалните лихвени нива.

Средната фиксирана лихва за двугодишен ипотечен заем за кредитополучател, чиито участие във финансирането е 25%, нараства от 5,8% на 6,08% между март и април, когато Bank of England намалява лихвите на 5%. За кредитополучатели, чиито собствено участие е 5%, средният фиксиран лихвен процент за двугодишен ипотечен заем се увеличава от 6,6% на 6,94%.

Дори и кредитните условия да се подобрят, убеждението, че цените ще продължат да падат, ще обезсърчи купувачите и продавачите, на които не им се налага да се сменят жилището си, което ще удължи забавянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още