IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щетите от земетресението в Китай може да надминат 20 млрд. долара

За щастие бедствието не е поразило директно град Ченгду, където общата стойност на имотите се оценява на 115 млрд. долара

14:02 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Щетите от земетресението в Китай може да надминат 20 млрд. долара

Щетите на опустошителното земетресение в Китай, довело до смъртта на почти 15 хил. души, може да надминат 20 млрд. долара, сочи информация на компанията за анализ и моделиране на риска AIR Worldwide, цитирана от Ройтерс.

Земетресението с магнитуд 7,9, възникнало на северозапад от Ченгду, столицата на китайската провинция Съчуан в понеделник, е било най-голямото в страната от 32 години насам.

Според компанията земетресението е възникнало по протежение на разлома Лонгменг Шан в сеизмичния пояс „Север-юг“ в централен Китай, който крие най-висок риск за природно бедствие в страната, казват от AIR Worldwide, която използва данни за имотите и застрахователния сектор, за да изчисли размера на щетите от бедствията.

Регионът, който е и един от най-гъсто населените в страната, е земетръсна зона и в него са възникнали най-малко осем земетресения с магнитуд 7,8 през последните 500 години, казват от компанията.

За щастие бедствието не е поразило директно град Ченгду, където от компанията оценяват, че общата стойност на имотите е 115 млрд. долара, от които само малка част са застраховани.

По нейни оценки общата стойност на имотите във всички префектури на провинция Съчуан е 215 млрд. долара.

Въпреки това AIR Worldwide предупреждава, че може да отнеме цели седмици да се прецени цялата стойност на загубите.

Като пример се дава земетресение с магнитуд 7,5, възникнало в същия регион през 1933 г., което е довело до редица свлачища и до смущения в потока на реките. Един язовир в региона се е разрушил 45 дена след земетресението и е довел до смъртта на 10 хил. души, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още