IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активността на пазара на бизнес имоти на Острова с петгодишен минимум

Около една трета от строителнте предприемачи, които работят на този пазар, са отчели спад в активността си през април

14:34 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Активността на пазара на бизнес имоти на Острова с петгодишен минимум

Нивото на строителна активност на пазара на бизнес имоти във Великобритания е най-ниско за последните пет години заради ограниченото финансиране за нови сгради и съмненията относно изгледите на наемния пазар, пише Financial Times.

Около една трета от строителните предприемачи, които работят на този пазар, са отчели спад в активността си през април, в сравнение с едва 12 на сто, които са отчели повишение, сочи доклад на консултантската компания Savills.

Отрицателната разлика от 20,8 на сто през април (между предприемачите, отчитащи спад в активността, и тези, отчитащи ръст) представлява най-голямото месечно понижение от март 2003 г., когато компанията е започнала да събира данните. През миналия месец това съотношение е било -16,4 на сто.

„Потокът от лоши новини за ефекта от кредитната криза върху икономиката като цяло явно дава своето отражение върху доверието на предприемачите”, казва Мат Оукли, директор Бизнес проучвания в Savills. „Очакваме предприемачите да останат предпазливи до момента, в който дълговият пазар се успокои и несигурността относно търсенето от страна на наематели спадне”, добавя той.

Сред факторите, влияещи върху доверието са изгледите за британската икономика, кредитната криза и пониженото търсене от страна на наематели, посочват от компанията.

Регионалните предприемачи са отчели по-голямо забавяне, като тези, които са регистрирали понижение, са били с 28 на сто повече от тези, които отчитат ръст в активността. За сравнение, в Лондон тази разлика е била 18,4 на сто, а в югоизточната част на Острова – 12,7 на сто.

Най-големият спад е отчетен при строителите на офиси, при които 32,9 на сто повече са регистрирали понижение в дейността.

Почти една трета повече са били песимистично настроените в сравнение с оптимистите относно изгледите за следващите три месеца, в сравнение с -19,6 на сто през март, като тук отново строителите на офиси са с най-голямо понижение.

Според Savills нивото на песимизъм относно идните три месеца е било високо сред всички участници в проучването на всеки от трите сектора – офиси, индустриални площи и търговски и развлекателни площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още