IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъдещите офиси: от отворен тип или от дома

Очаква се през следващите няколко години най-малко 45% от хората да работят от дома си един ден в седмицата

12:17 | 13.05.08 г.
Бъдещите офиси: от отворен тип или от дома

Повече офис помещения от отворен тип (много служители събрани в една обща зала), по-малко офис пространство на служител и може би в бъдеще липса на разпределени работни територии между служителите – това са основните тенденции, очертани в доклад, разглеждащ тенденциите на работното място в Европа, съобщава Czech Business Weekly.

Проучването, на базата на което е изготвен докладът, е проведено в девет страни членки на Европейския съюз – Великобритания, Холандия, Швеция, Франция, Белгия, Испания, Унгария, Германия и Португалия. Тенденциите се определят от два основни фактора – масовото навлизане на нови технологии в работната среда и промяна в управлението на персонала.

Според доклада през следващите няколко години най-малко 45% от хората ще работят от дома си един ден в седмицата и една трета от служителите в бъдеще няма да разполагат със собствено работно място в офиса.

В проучването се споменава още, че офис помещенията от отворен тип са предпочитани главно от компании, специализирани в информационните и комуникационните технологии, търговията, медийната и издателската дейност. От друга страна, финансовите, фармацевтичните компании и адвокатските кантори предпочитат традиционните самостоятелни офиси.

Различия съществуват и между отделните страни. Германия например е известна със системата си, основаваща се на йерархия в компанията. Служителите в Швеция обикновено работят в комбинирани офиси (отделни офиси, всеки от които включва всички полета на дейността), докато използването на офиси в Холандия е много гъвкаво, което позволява ефективно използване на пространството. Класическите офиси от отворен тип се ценят най-много във Великобритания, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още