IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предричат, че Турция може да надмине Лондон по цени на имотите до 20 години

Турция има шанс да привлече 100 млрд. долара инвестиции в сектора на имоти от фондове от Близкия изток, САЩ и Европа, смятат представители на пазара

17:50 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предричат, че Турция може да надмине Лондон по цени на имотите до 20 години

Турция представлява много привлекателен пазар за чуждестранните инвеститори и по отношение на цените на имотите може да надмине пазара в Лондон след 20 години. Това е мнението на Сердар Инан, председател на борда на директорите на турската строителна група Inanlar Insaat, цитиран от турския ежедневник Хюриет.

Според него секторът може да се развие изключително динамично през следващите години, като има вероятност фондове от Близкия изток, САЩ и Европа да инвестират 100 млрд. долара в страната.

За целта обаче е нужно да се планира внимателно и да се изготви градоустройствен план на града за големите проекти, които са предвидени за реализация през следващите 50 години. Това ще спомогне за увеличаване на прозрачността и „определеността“ на пазара, защото „парите бягат от неопределеността“.

Инан казва, че досега се е срещнал с представители на 80 инвестиционни фонда и сред по-голяма част от тях се наблюдава готовност да инвестират в страната.

Според него инвеститорите търсят нови дестинации, в които да вложат капиталите си, след като САЩ и Европа вече не са толкова атрактивни заради кризата. Той е на мнение, че в момента с най-голям потенциал за инвестиции в имоти са Турция, Индия, Китай и Русия.

Наред с това обаче той предупреждава, че в Турция има редица бюрократични пречки пред инвеститорите, които повишават рисковия фактор.

По думите му Истанбул, чието население е най-малко 12 млн. души, в момента е проектиран едва за 8 млн. жители и поради тази причина градът се разраства с бързи темпове навън.

Според Инан пазарът на имоти има цикличност от около седем години и след спада през 2007 и 2008 г. той очаква, че ще започне да се покачва отново през 2012 г.

„През 2012 г. луксозните жилища, които днес струват 5 хил. долара на кв. м, ще струват 8 хил. долара“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още