IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коста Рика и Панама - на пазара на имоти у нас се появяват екзотични оферти

Цените започват от 150 хил. долара, предлага се и остров в Тихия океан за 17 млн. долара

15:50 | 08.05.08 г.
Къща в Коста Рика. Снимка: Ерна
Къща в Коста Рика. Снимка: Ерна

На фона на успокояването на пазара на ваканционни площи у нас започнаха да се появяват все повече оферти за продажба на имоти в чужбина – както в съседна Гърция, така и в по-далечни и екзотични дестинации.

Преди около месец например българската агенция за имоти „Ерна“ стартира кампания за предлагането на имоти в Коста Рика и Панама. Засега компанията няма сключен договор, но има над 10 запитвания, поясниха днес на пресконференция нейни представители.

Агенцията има договори за сътрудничество в Панама и Коста Рика, чрез които предлага къщи, апартаменти, незастроени терени, както и бизнес имоти, но акцентът е върху курортното строителство в двете страни. Предлага се дори и остров в Тихия океан на цена от 17 млн. долара.

Иначе цените на имотите в двете централноамерикански държави варират значително, но в най-ниския ценови клас започват от 150 хил. – 190 хил. долара. Такива оферти има преобладаващо в Панама, докато в Коста Рика е по-скъпо.

В Панама цените стигат до около 500 хил. долара. Предлагат се имоти в Панама Сити – в луксозни крайбрежни небостъргачи, както и във ваканционни селища край океана.

В сравнение с Панама имотите в Коста Рика са от по-висока ценова категория. Предлагат се имоти на Златния бряг, както и в столицата Сан Хосе. В Сан Хосе цените започват от 500 хил. долара, а в околностите на столицата - от 350 хил. долара.

При закупуването на имот в строеж в двете страни първоначалната вноска е 30%, а останалите 70% се плащат, когато имотът се завърши и предаде, поясниха брокерите.

По думите им няма никакви ограничения за чужденци за покупка на имот в двете страни, но е по-изгодно това са се направи чрез компания, регистрирана там, отколкото като физическо лице. Регистрацията на компания в Коста Рика е 600 долара, а в Панама – 1000.

Разходите и данъците, свързани с притежаване на имот в двете страни, са относително ниски, поясниха от Ерна. За пример беше дадена къща в Коста Рика на стойност 500 хил. долара, чийто годишни данъци възлизат на 500 долара.

Цената за управление на имота пък е около 10% от наема. Къща на стойност около 250 хил. долара се отдава под месечен наем от 2500 долара. Месечната поддръжка на къща, която струва около 200 хил. долара, е 100 долара, поясниха още брокерите.

Годишната възвръщаемост на имот в Коста Рика или Панама е между 20% и 25%, твърдят от Ерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още