IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 60% намалява обемът на изтеглените капитали от британски фондове за имоти

Причините – частично блокиране на нови изтегляния, но и възстановяване на доверието в сектора

09:22 | 09.05.08 г.
С 60% намалява обемът на изтеглените капитали от британски фондове за имоти

Нетната стойност на капиталите, изтеглени от британските фондове за недвижими имоти през първите три месеца на годината, се е понижила до 500 млн. лири, което е с 60% по-малко в сравнение с предходното тримесечие, се казва в последното проучване на Асоциацията на фондовете за недвижими имоти (AREF), съобщава PropertyEu.

Проучването установява още, че доверието на инвеститорите към сектора показва признаци на възстановяване въпреки влошаващите се кредитни условия. През първото тримесечие са били привлечени нови капитали на стойност 330 мил. лири в сравнение с 400 млн. лири за предходния период.

Една от причините за спада в стойността на изтеглените капитали е фактът, че в края на миналата година много фондове от отворен тип са блокирали новите изтегляния за период от две години, за да компенсират вече изтеглените средства чрез продажбата на активи, казва главният изпълнителен директор на AREF, Рейчъл Макисак, цитирана от Property Week.

Въпреки трудните пазарни условия доходността за периода е останала стабилна със средна стойност от 3,7%, сочи проучването. Проучването подчертава дългосрочната гъвкавост на фондовете за недвижими имоти, които за последните 10 години са постигнали средна годишна доходност от 11,4% - почти двойно по-висока от доходността на държавните ценни книжа във Великобритания (5,9%).

Според проучването, проведено сред 63 фонда с комбинирана стойност на нетните активи от 35 млрд. лири, от средата на 2007 г. насам от британските фондове за недвижими имоти, регистрирани в AREF, са изтеглени почти 3,5 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още