IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой вид земя е най-привлекателен за инвестиция?

За 40% от участниците в анкета на Investor.bg най-атрактивна за инвестиция е земеделската земя, на която може да се промени предназначението

12:18 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кой вид земя е най-привлекателен за инвестиция?

Наред с поскъпването на имотите в България през последните няколко години и изключително динамичната инвестиционна активност на пазара, значителен е и ръстът на цените на земята в страната. По данни на Global Property Guide те са се повишили средно с 50% през 2007 г.

В някои случаи цените на строителните терени в големите градове и някои установени инвестиционни локации достигнаха дори нива, които затрудняват инвеститорите в развитието на проектите или дори ги отказват от проекта.

Наред с това статистика на ЕС сочи, че цената на земеделската земя у нас е все още най-ниска в Европейския съюз, варираща между 180 и 450 лв. за декар.

С покачването на цените на земята нараства и интересът на инвеститорите към различните видове земя.

За 40% от потребителите на Investor.bg, взели участие анкетата, задаваща въпроса „В какъв тип земя бихте инвестирали?”, най-атрактивна е земеделската земя, на която може да се промени предназначението.

От общо 2065 участници 27% пък отговарят, че биха инвестирали в терени, които вече имат разрешително за строеж.

Земята за земеделски нужди е посочена като предпочитан тип инвестиция от 23% от анкетираните. Общо 11% отговарят, че не биха инвестирали в земя.

„Резултатите от проучването отразяват реално целите на голяма част от инвеститорите в земя”, коментира Христо Асенов, мениджър Земя и индустриални площи в консултантската компания MBL.

Най-много инвеститори се насочват към закупуване на земя с цел промяна на статута и последваща препродажба, казва той. Има възможност за добри нива на печалба, като размерът на инвестицията не е голям и бариерите за влизане в този сегмент са ниски.

При терените с разрешителни за строеж кръгът на потенциалните инвеститори се свива, защото размерът на инвестицията е по-голям, необходими са специфични знания и опит.

Относно инвестициите в земеделска земя Асенов е на мнение, че разходите по проучване на имотите и окомплектоване на документацията по транзакциите са високи заради разпокъсаната собственост на земеделските имоти.

От MBL очакват търсенето на терени с разрешително за строеж постепенно да намалее.

Наред с това транзакциите със земеделска земя с промяна на статута ще стават все по-дълги във времето и инвеститорите трябва да са търпеливи и да заложат минимум от 3 до 5 години период на изчакване.

Пазарът на земеделска земя тепърва прохожда и ще се развива за в бъдеще, смятат от компанията.

От Булленд Инвестмънтс АДСИЦ коментираха за Investor.bg, че в средносрочен план може да се очаква най-сериозен ръст на цената на земята, предназначена за земеделско производство.

Като основни причини за това от компанията посочват факта, че все още цената на земеделска земя в България е значително по-ниска от повечето европейски страни (въпреки сериозния ръст на цената през последните три години).

Друг фактор е световната криза за храни, която ще повишава цената на селскостопанските продукти, а от там и на земята, смята изпълнителният директор на дружеството Валентин Карабашев.

Наред с това все повече финансови инвеститори от целия свят се насочват към инвестиции в този вид земя.

Земеделската земя, на която може да се промени предназначението, особено около най-големите градове, вече е достигнала доста високи ценови равнища, казва той. Потенциалът за ръст е по-ограничен отколкото при земята за земеделски нужди. „Разбира се в този сектор също могат да се реализират сериозни печалби, особено в по-краткосрочен план.”

При градските терени с разрешително за строеж, особено в големите градове и в централните им части, цените са достигнали вече нива, които в повечето случаи пречат на реализирането на печеливши строителни проекти. Покупката на такива терени без намерения за строителство (от което да се реализира печалба), а само с цел препродажба е силно рисково, смята Карабашев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още