IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Equest продава City Center Sofia

Фондът се готви да продаде и бившия хотел Сердика, който купи в началото на 2006 г., както и проект в Белград

14:18 | 01.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Две години след като беше отворен, търговският център срещу хотел Хемус си търси нов собственик. Снимка: Investor.bg
Две години след като беше отворен, търговският център срещу хотел Хемус си търси нов собственик. Снимка: Investor.bg

Инвестиционният фонд Equest Balkan Properties plc (EBP) може да продаде търговския център City Center Sofia през следващите месеци, научи Investor.bg от директора за връзки с инвеститорите на фонда Наоми Кора.

Наред с това EBP обмисля продажбата и на “Сердика Форум” (бившия хотел Сердика), който купи в началото на 2006 г., както и проекта със смесено предназначение в старата част на Белград Apollo.

EBP смята, че активите могат да бъдат продадени на цени според оценката, направена наскоро от консултантската компания CBRE. Според нея към края на 2007 г. портфолиото на фонда се оценява на 373,5 млн. евро, което представлява увеличение от 16% от създаването на компанията в края на 2005 г. Малко над 152 млн. евро от общата сума е стойността на портфолиото в България, което е разпределено в общо 28 имота.

От фонда казват, че City Center Sofia представлява „най-големият актив като тежест” в портфолиото на компанията и продажбата му, както и тази на другите два проекта, ще „намали до голяма степен изискванията за външен капитал” за тази година.

С продажбите компанията цели да подобри кеш позицията си, да запази сегашния дял на дълговия капитал и да намали капиталовия риск.

Фондът купи City Centre Sofia за 94 млн. евро през март 2006 г., два месеца преди да бъде официално отворен. Брутната отдаваема площ на проекта е 24 хил. кв. м като по данни на компанията в момента делът на незаетите площи е „под 3%, което се дължи на обичайни преструктурирания в микса от наематели”.

През 2007 г. проектът е донесъл инвестиционна доходност от 8,3%.

В момента EBP очаква разрешително за проектиране за “Сердика Форум”, който ще бъде развит като търговски и офис комплекс с площ от близо 30 хил. кв. м и подземен паркинг с 234 места. Инвестицията на завършения проект се очаква да възлезе на 64 млн. евро като фондът ще притежава 61% от него. Строителните работи, които ще продължат 18 месеца, се очаква да започнат през август. В момента фондът води преговори с ключов наемател за отдаването под наем на всичките 8 600 кв. м офис площи.

За 2007 г. EBP отчете нетна печалба от 4,8 млн. евро в сравнение с нетна печалба от 25,5 млн. евро за предходната година. Приходите на компанията за миналата година са се увеличили до 16,21 млн. евро от 8,16 млн. евро за предишния период.

Нетният приход от наеми за периода е нараснал двойно в сравнение с 2006 г. до 8,59 млн. евро главно благодарение „стабилизираната дейност на City Center Sofia и Moldova Mall”, казват от компанията.

Стойността на инвестициите за придобиване на нови активи през 2007 г. е била 70 млн. евро.

От фонда заявяват още, че фундаментът на пазара на имоти в неговите целеви региони е благоприятен и инвестиционната активност е силна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още