IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бумът на пазара на имоти в ЮАР е към своя край

Инфлацията, високите лихви и политическият преход са довели до забавяне на пазара на имоти в ЮАР

15:01 | 30.04.08 г.
Бумът на пазара на имоти в ЮАР е към своя край

След години на безпрецедентен бум пазарът на недвижими имоти в Южна Африка започна да се забавя, поради високите лихви и покачващата се инфлация, съобщава Ройтерс.

По оценка на южноафриканската банка Standard Bank през март пазарът на недвижими имоти е отбелязал спад в цените на годишна база за първи път от осем години насам. През 2004 г., три години след началото на бума на пазара, ръстът в цените е достигнал почти 40%.

Цените ще паднат със 7% тази година, прогнозира ABSA Bank.

„Очакваме по-ниска активност в сектора и спад в цените към края на годината“, казва Жак дю Тоа, старши анализатор в областта на недвижимите имоти в ABSA. „По-високите лихвени нива наред с Националния кредитен акт, постановяващ по-строги закони, определено оказаха негативно въздействие“, коментира Тоа.

За да намали задлъжнялостта, миналата година правителството въведе нови закони, с които да сложи край на лесния достъп до кредитиране.

„Активността наистина спадна и сега одобрените ипотечни кредити са по-малко. Тъй като кредитните закони са по-строги, хората просто не могат да отговорят на изискванията”, казва Линет Никълсън от First National Bank.

Лихвените нива в страната са се повишили с 450 базисни пункта до 11,5% от юни 2006 насам. Анализаторите прогнозират последващо повишение през юни, което допълнително ще утежни положението на потребителите.

Инфлацията достигна 10,1% през март, което е най-високата стойност от декември 2002 г. насам, сочи показателят CPIX, по който Централната банка измерва инфлацията без да включва разходите за ипотеки. Това увеличение е значително над очакваните 6%.

Нестабилността на пазара за недвижими имоти не е резултат единствено от финансовите ограничение върху индустрията, пише Ройтерс. В момента потребителското доверие е на най-ниското си ниво от четири години насам.

„Доверието на потребителите не бива да се подценява. Собствениците на жилища и потенциалните купувачи са притиснати от всички страни“, казва Хершел Явиц от агенцията за имоти Jawitz Properties. „Усеща се известно безпокойство заради политическия преход и престъпността... Като се съберат всички тези фактори, хората не се чувстват много обнадеждени и като резултат пазарът на имоти значително се забави тази година“, добавя Явиц.

Обемът на продадените недвижими имоти също е намалял, което е довело до отпадане на някои играчи от пазара, твърди Явиц.

Според анализаторите процесът на възстановяване на сектора може да започне единствено с промяна на посоката на движението на лихвените нива.

Въпреки това, с инфлация, която се очаква скоро да достигне двуцифрена стойност за първи път от пет години насам, скоро не се очаква спад в лихвените нива.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още