IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата и офис имотите в Пловдив с най-висока доходност за страната

Средната възвръщаемост на инвестицията в жилища и офис площи в града е 10,5%, изчисляват брокери

12:48 | 29.04.08 г.
Жилищата и офис имотите в Пловдив с най-висока доходност за страната

Инвестициите в недвижими имоти в Пловдив носят най-висока доходност от всички големи градове в страната, като средната възвръщаемост на новозакупените жилища и офис площи е 10,5%, сочи анализ на кантората за недвижими имоти Europolis за последната година и половина.

Доходността в Пловдив е с 2,5 пункта по-висока от тази в София, с 4 пункта повече от тази във Варна и малко над Бургас, казва Милена Христова, управител на кантората. Според нея причините за това са навлизането на големи международни компании, които усилено търсят първокласни имоти, по-ниските продажни цени и относително стабилните наемни нива. От значение са и атрактивните локации на новостроящите се бизнес сгради и жилищни кооперации.

Средният наем на офис площите в Пловдив е 8 евро/кв. м, което е ръст от 10% само от началото на тази година. Продажните цени варират от 600 до 2000 евро/ кв. м в зависимост от местоположението. Въпреки че в момента се строят над 170 хил. кв. метра първокласни бизнес сгради, търсенето значително изпреварва предлагането, се посочва в анализа.

Бумът на новото строителство на жилищни кооперации също не може да задоволи нуждите на пловдивския пазар. Досега Голяма община е издала над 120 разрешителни за строеж, а луксозните апартаменти се разпродават „на зелено” при цена от 640 до 1800 евро/кв. м. Наемните нива на жилищата в центъра и престижните квартали като „Кършияка” са средно около 400 евро на месец за двустаен апартамент, като от началото на годината повишението е 15 на сто, твърди Христова.

Очакванията й са за динамично развитие на пазара през 2008 г. на административни и търговски площи в Пловдив, където навлязоха големи инвеститорски компании. Поскъпването на жилищните имоти ще е средно от 10-15%, но не и за масово предлаганите апартаменти, защото ръстът на доходите на населението не е висок, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява, уточняват от кантората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още