IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

70% от задлъжнелите американци с рискови ипотеки не получават помощ

Промените на заемите и предоговарянето на условията по тях не успяват да бъдат в крачка с бързо нарастващия брой просрочени ипотеки

14:44 | 23.04.08 г.
70% от задлъжнелите американци с рискови ипотеки не получават помощ

Седем от всеки десет сериозно задлъжнели американци с т. нар. високорискови ипотеки все още не успяват да получат помощта, от която имат нужда, за да запазят жилищата си, сочат данни от доклад на правителствени служители, които работят за ограничаване на кризата с просрочването на ипотеките, съобщи CNN.

„Изоставаме значително“, казва главният прокурор на щата Айова Том Милър, който е съдействал за създаването на работна група за превенция на просрочване на ипотеките. Коалицията е формирана миналата година от 11 главни прокурори и банкови регулатори. Тя работи с кредитори и компании, които обслужват ипотеки, за да се опита да помогне на хората да не загубят домовете си. Статистиката й се базира на данни от 13 от 20-те основни обслужващи компании, които обслужват около 58% от всички високорискови ипотечни заеми.

Над 1 млн. от тези заеми, или близо 25% от общия им брой, са били с просрочени плащания към 31 януари. Процедури за обявяване на ипотеки за просрочени са започнали за 300 хил. от тях, което е ръст от 8% спрямо октомври.

Компаниите за обслужване на ипотеки, които управляват сметки и обработват плащания, играят ключова роля в усилията да се помогне на хората, които не плащат задълженията си, да постигнат по-достъпни ипотеки. Промените на заемите могат да бъдат под формата на прости планове на изплащане или по-сложно предоговаряне на дълга, което включва редукция на баланса или лихвените проценти.

Много високорискови ипотеки са с променлива лихва, което означава, че лихвеният им процент нараства след определен начален период. За кредитополучателите, които не са изостанали с плащанията си преди лихвените им проценти да бъдат променени, може да има полза от замразяването на лихвите. Много потребители с по-рисков профил са теглили заеми, които всъщност не могат да си позволят, и това прави промените на условията по-сложни.

Стъпка напред, две назад

Според правителствени служители промените на заемите не успяват да бъдат в крачка с бързо нарастващия брой просрочени ипотеки.

Според доклада, който анализира усилията на кредиторите, компаниите за обслужване и програми като Hope Now, броят на кредитополучателите, които получават помощ всеки месец, е нараснал до близо 261 хил. през януари от около 210 хил. през октомври. Делът им обаче на практика остава непроменен заради бързото нарастване на длъжниците в затруднение – до над 1 млн. в началото на годината спрямо 820 хил. миналата есен.

Лидерите в ипотечното кредитиране възприемат данните по-скоро от оптимистичната позиция „чашата е наполовина пълна“.

„Помогнали сме на над 1,2 млн. души. Това е значително постижение. Все още имаме проблеми с достигането до кредитополучателите“, казва Пол Ричман, вицепрезидент за държавните дела в асоциацията на ипотечните банкери.

Много от по-рисковите кредитополучатели не отговарят на опитите на компаниите за обслужване на ипотеки да влязат в контакт с тях, обяснява Ричман. Когато в крайна сметка наистина потърсят помощ, вероятно са изостанали много с плащанията, което усложнява всякакви спасителни планове.

Към момента предпочитаният от кредиторите вариант за помощ е да дадат на длъжниците време да наваксат пропуснатите вноски. За сериозно просрочилите плащанията единственият възможен вариант е предоговаряне на условията на кредита. Само 27% от промените, извършени през януари, или малко над 24 хил. кредита, са включвали предоговаряне.

От тези обаче, които още са в процес на промяна през януари, 53% са насочени към по-сложно предоговаряне на условията по кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още