IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„За“ и „против“ инвестиции за 900 млн. лв. в „Паничище-Езерата-Кабул“

Опасения от презастрояване и неразрешени ски писти vs. намерения за устойчив туризъм в Рила

18:16 | 22.04.08 г.
„За“ и „против“ инвестиции за 900 млн. лв. в „Паничище-Езерата-Кабул“

Общите инвестиции за изграждането на ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул“ ще достигнат над 900 млн. лева. Основният инвеститор зад проекта - „Рила Спорт” АД, ще инвестира над 140 млн. лева в необходимата ски и друга прилежаща инфраструктура, съобщиха на пресконференция днес от компанията. Очакванията са проектът да бъде изцяло приключен до края на 2016 г.

Засега обаче предизвикалото широк обществен интерес начинание все още е на проектна фаза, защото няма одобрен Общ устройствен план (ОУП), който се процедира в момента. Освен това, предстои да бъде изготвена и оценка за съвместимост по Натура 2000.

Еколозите се обявиха категорично против проекта, като чрез медиите водят задочен спор с инвеститора от близо година. Инвестиционните намерения на Рила Спорт днес бяха защитени с основния и никак немаловажен мотив, че те ще развият устойчивия туризъм в Рила.

Според противниците на проекта обаче той ще доведе до презастрояване, което не само ще повлияе негативно на туризма, но и ще навреди сериозно на природата.

Тези опасения Славейко Стайков, изпълнителен директор на „Рила Спорт“, коментира с това, че са поставени лимити за максимален брой легла, плътност на застрояване и етажност в курорта. По думите му проектът не предвижда нови леглови бази на територията на Природен парк Рила, като се планира само ремонт на съществуващите хижи и хотели. Легловата база няма да надвишава 10 хил. легла и ще бъде концентрирана в Паничище, Сапарева баня и съседни общини, включително Дупница, поясни той. Освен това, в курорта няма да се допускат автомобили, ще бъдат изградени подземни паркинги за легловата база и достатъчно паркоместа и ще се осигури вътрешно-курортен транспорт за туристите, добави Стайков.

Друг проблемен аспект на „Паничище-Езерата-Кабул” са ски пистите и съоръженията. Плановете са курортът да разполага с около 100 км ски писти, ски пътища и зони за свободно каране. От тях в момента съществуват над 10 км в залесената част, без все още да са категоризирани като такива, и над 85 км снежни полета, които не се обработват. „Рила Спорт” възнамерява да разположи в курорта и 3 сноуборд парка, 3 трасета за бегови дисциплини, стрелбище за биатлон и други.

80% от бъдещата ски инфраструктура обаче попада на територията на Природен парк Рила. Според еколозите Законът за защитените територии и Планът за управление на парка не разрешават строителство на нови ски съоръжения. Същевременно според инвеститорите пистите и лифтовете са туристически и обслужващи ги обекти и строителството им не е забранено. „Забранено е строителството на хотели, вили и други, каквито ние не планираме“, аргументира се Стайков.

Проектът е в съгласие с петте режима на защита, предвидени в плана за управление на парка – резерватна зона, зона за ограничена човешка дейност, зона за интензивен туризъм, зона за сгради и съоръжения и мултифункционална зона, поясни арх. Емил Леков, автор на проекта.

Предмет на отделен спор между еколозите и инвеститорите е проектът за лифт между хижа ”Пионерска” и хижа „Рилски езера”, който не е част от „Паничище-Езерата-Кабул” и вече се изгражда.

Според природозащитниците досега по изграждането на лифта и на пътя от Паничище до хижа „Пионерска” са установени нарушения на общо 9 закона. Според инвеститорите лифтът има Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и е стартирал още преди 15 години, като "Рила Спорт" само го доизгражда.

Компанията влиза в проекта за изграждането на лифта през 2004 г., като възложител е община Сапарева баня. За този лифт концесия не е необходима, защото е учредено право на строеж от държавата в полза на общината и само частично попада в национален парк Рила. Общината е заплатила дължимите такси и е усвоила правото си на строеж, посочват инвеститорите.

Плановете са още това лято лифтът да почне работа.

„Паничище-Езерата-Кабул” има подкрепата на община Сапарева баня и местното население, подчерта Сашо Иванов, кмет на общината, който също присъстваше на пресконференцията. Той беше категоричен, че Сапарева баня няма да повтаря грешките на други курорти, като в село Паничище плътността на застрояване ще бъде до 30%. Сред преките ползи от изграждането на курорта за общината е разкриването на най-малко 2000 нови работни места, както обещават инвеститорите.

99% от „Рила Спорт“ е собственост на регистрираната на Вирджинските острови Рилстоун Трейдинг Бизнес Корпорейшън, а 1% - на Тихомир Трендафилов, сочи справка в АПИС. Трендафилов е председател на борда на директорите на "Рила Спорт". По думите му средствата, необходими за реализацията на проекта, ще бъдат собствени и дългово финансиране.

„Рила Спорт“ планира и създаването на зелен фонд за екологични мероприятия, който ще инвестира част от приходите на „Паничище-Езерата-Кабул” във възстановяването на засегнатата природа от дейността на курорта и курортистите.

Така на фона на протести за и против ски курорта предстои да бъде одобрен Общ устройствен план, както и да бъде внесена за съгласуване екологична оценка, без които строителството няма да започне, обещаха днес инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още