IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спряха разрешението за бизнес сграда зад Руската църква в София

Главният архитект обясни, че не е бил запознат с приложените скици към доклада за разрешението

13:43 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спряха разрешението за бизнес сграда зад Руската църква в София

Главният архитект на София Петър Диков спря доклада си за разрешаване на строеж на бизнес-сграда зад Руската църква в София. Докладната записка предвиждаше учредяване право на строеж на съществуващата административна сграда в полза на Московската градска администрация "Дом на Москва в София".

Петър Диков обясни, че не е бил запознат с приложените скици към доклада, който трябваше да влезе за гласуване на заседанието на общинския съвет в четвъртък. „В приложените скици вместо правото за надстрояване на съществуващата сграда с един етаж се оказва, че сградата ще бъде с допълнително изградени четири етажи - надземни и подземни“, обясни Диков, цитиран от БТА.

Главният архитект заяви категорично, че сградата ще бъде възстановена по проекта, който е съгласуван от Националния институт за паметниците на културата. Според проекта трябва да се възстанови писателското кафене, унищожено при бомбардировките на София през 1944 г., както и мансардният етаж на сградата.

Оттеглянето на докладната идва ден, след като гражданският комитет "Спасение 2000" обяви, че ще обжалва заповедта на Петър Диков, с която се променяше планът за регулация на парк "Руска църква" в столицата.

Архитекти обявиха, че документът, който е от началото на миналата година, разделя градината в самия център на София на няколко парцела, в които Москва иска да строи бизнес сграда.

Теренът около Руската църква е прехвърлен на кметството на Москва през 2001 г. с договор между софийския кмет Стефан Софиянски и московския кмет Юрий Лужков. В замяна София получава две сгради в Москва.

На общинския терен, който получава московското кметство, се намира сградата на бившото руско посолство, която трябва да се превърне в културно-делови център.

Столичната община дава на руската страна и право на строеж на още една сграда до съществуващата. Тя трябва да е двуетажна с площ 450 кв. м и да е върху терен от парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още