IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Балчик и инвеститор в хотел спорят за терен с открит храм на Кибела

Инвеститорът е отказал замяна на терена, няма постигнато съгласие за евентуална сделка

10:35 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Балчик и инвеститор в хотел спорят за терен с открит храм на Кибела

Общината в Балчик е готова да откупи парцела, в който при аварийни разкопки бе открит храмът на Кибела, но това ще струва много на общинския бюджет, съобщи кметът на крайморския град Николай Ангелов, цитиран от БТА.

По думите му общината е предложила на собственика на терена друг парцел, с по-голяма площ, но той не е приел. Засега двете страни не можели да постигнат съгласие и за стойността на евентуална покупко-продажба.

Общината спря строителството на хотела, при чието изграждане през миналата пролет бе открит античният паметник на културата, а инвеститорът в момента е в чужбина, допълни Ангелов.

Храмът на малоазийската богиня е толкова ценен и така добре запазен, че заслужава да получи признанието на световен паметник на културата, заяви кметът на Балчик.

Старата част на Балчик, където е открита античната сграда, може да се превърне в център на поклоннически туризъм, смята ръководителят на археологическите разкопки Игор Лазаренко. Той коментира, че близо до храма има православна църква и стара джамия.

Разкопките на обекта продължават и тази пролет. Сред най-ценните находки, разкрити в елинистичния храм досега, са осем мраморни статуи на Кибела, 25 каменни надписа - предимно на старогръцки, керамика, множество монети от III-IV век след Христа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още