IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възстановяват странджански къщи в село до Царево

Осъществяването на проека ще се извърши по финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство съвместно с норвежки партньори

11:48 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Възстановяват странджански къщи в село до Царево

Ансамбъл от странджански къщи ще бъде обособен в царевското село Кости. Мястото ще се използва като туристическа атракция и изследователски център за природно и културно наследство, съобщиха от община Царево.

Общината ще участва в проект „Тайните на странджанската дървена архитектура“ в партньорство с фондацията „Партньори за устойчиво развитие“.

Ще бъде възстановена и реставрирана Дундовата къща. Тя се намира в центъра на селото и около нея ще бъде обособен ансамбъл от странджански постройки - църквата „Свети Свети Кирил и Методий“, попската къща и още две постройки, изградени преди повече от век.

Дундовата къща е триетажна, цариградски тип, построена преди 150 години. Неин собственик е бил Михаил Дундос, най-богатият гръцки търговец, живял в с. Кости до 1913 г. Къщата последователно се е използвала за училище, държавно лесничейство и кметство. Подобен тип къщи днес има в Истанбул и в Мидия (Каякой), Турция, уточняват от общината.

Осъществяването на проектната идея ще се извърши по финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство съвместно с норвежки партньори - Областния съвет на Хордаланд за природен и културен ландшафт - с център град Берген, и фондацията „Партньорство за устойчиво развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още