IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И април носи негативни новини за пазара на жилища във Великобритания

Средната офертна цена е загубила 0,1% спрямо март до 239 521 паунда

10:16 | 21.04.08 г.
И април носи негативни новини за пазара на жилища във Великобритания

Цените на жилищата във Великобритания отчитат спад през април, начело с Лондон и северозападна Англия, сочат данни на най-посещавания сайт за имоти в страната – Rightmove.

Средната офертна цена е загубила 0,1% спрямо март до 239 521 паунда. Това е първото понижение по това време на годината, откакто се провежда проучването от 2002 г. Цените в Лондон падат с 0,9%, най-голямата стойност за април в историята на проучването.

Годишното поскъпване на жилищата в страната се забавя до 1,3%, най-бавният темп от юли 2005 г., сочат още данните. В Лондон пък то е 6,2%, най-бавното от две години.

Липсата на жилищни кредити вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените в посока надолу, каза главният икономист на централната банка на страната Чарлс Бийн на 17 април.

Възможно е тази седмица централната банка и правителството да обявят планове за облекчаване на ипотечния пазар, след като три намаления на лихвения процент от декември насам не успяха да намалят ефектите от глобалната кредитна криза, пише Bloomberg.

Спад на цените от 2,5% през миналия месец, най-големият от 1992 г. насам, отчетоха в началото на април от HBOS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още