IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат ясни правила за строителството в Балчик

А докато такива правила не бъдат изготвени, строителството в града трябва да бъде спряно, поискаха участниците във форум, събрал архитекти, историци, археолози

09:03 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Искат ясни правила за строителството в Балчик

В Балчик поискаха спиране на строителството до изготвяне на ясни правила по отношение архитектурата на града. „Балчик може да бъде в списъка на европейските градове с уникална атмосфера“, коментира Белин Моллов, експерт в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на форум, дискутиращ архитектурния облик на града.

Форумът се проведе през уикенда по инициатива на кмета на града Николай Ангелов и събра водещи специалисти от различни сфери, които да обединят усилията си в опазването на неповторимата Балчишка атмосфера, заради която градът е посещаван не само през активния летен сезон, но и през уикендите и големите празници през годината.

Според представители от Съвета по туризъм създаването на ясни правила за строителство в Балчик ще доведе до качествено нови инвеститори. А докато такива правила не бъдат изготвени, строителството в града трябва да бъде спряно, поискаха участниците във форума, събрал архитекти, историци, археолози, интелектуалци, както и представители на държавната власт.

Експертите бяха единодушни, че Общинският съвет в малкия морски град може сам да се справи с реда, ограничавайки безразборното строителство в района.

Идеята на хората от местната власт е обликът на Балчик да не се променя съществено, но на всяка цена да се избегне навреме презастрояването, така характерно за Южното Черноморие.

В Балчик предстои изграждане на панорамна крайбрежна велоалея по трасето Балчик–Мангалия, Румъния. Идеята е на кмета Николай Анеглов, който я е обсъдил с кмета на Мангалия Занфир Йоргус. Той беше на работно посещение у нас, придружаван от представители на румънски бизнес организации и специалисти от Мангалия в областта на туризма. Идеята ще се осъществи с финансовата помощ на Европейския съюз, а партньор по трансграничния проект ще бъде германската провинция Саксония.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още