IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна няма да пуска строители в Ботаническата градина

Със споразумение помежду си общината и СУ поеха ангажимент да опазят парка от апетитите на строителните предприемачи

17:40 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Варна няма да пуска строители в Ботаническата градина

Споразумение за съхраняване и развитие на Ботаническата градина край Варна подписаха днес кметът на Варна Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов и ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев.

С него те поеха ангажимент да опазят парка от апетитите на строителните предприемачи и да го превърнат в място за научна дейност и отдих.

По 100 хиляди лева ще осигурят община Варна и Софийският университет за развитие на научно-изследователската, образователната, културната и спортната дейност на територията на Ботаническата градина. С тях в парка ще бъдат направени алеи за разходка, като за хората със специални нужди ще бъде осигурена достъпна среда.

Паркът е създаден преди 29 години и се стопанисва от Софийския университет. Той е разположен на площ от 360 декара. В него се отглеждат над 400 вида дървета и храсти, дори такива, включени в Червената книга на България.

От години за Ботаническата градина се водят дела. Претенции за собственост на 200 декара от имота има фирма “Силент пропъртис”, която иска да строи в парка. Иван Илчев съобщи, че окончателно становище по спора предстои да бъде взето от Върховния касационен съд. Решенията на всички съдебни инстанции досега са били в полза на Софийския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още