IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Частният сектор ще може да инициира предоставянето на концесии

Промените в закона предвиждат удължаване на максималния срок за концесия на морските плажове от 10 г. на 20 г.

17:16 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Частният сектор ще може да инициира предоставянето на концесии

Предвижда се правна възможност инициативата за предоставянето на концесии да идва от частния сектор, гласят част от приетите днес от правителството предложения за промени в Закона за концесиите. За целта обаче частното юридическо лице трябва да мотивира целесъобразността от предоставянето на съответната концесия както за себе си, така и да държавата, вкл. и с представяне на прединвестиционни проучвания за обекта на концесията.

Предложените промени предвиждат също възможност за удължаване срока на концесията (каквато досега нямаше) в рамките на максималния законоуставен срок от 35 г.

Правителството предлага да се допуска възможността морските плажове да могат да бъдат давани под наем за срок до 5 години, което е алтернатива на досегашното положение, при което плажовете се предоставят за управление от съответните общини. При този вариант управлението на плажовете ще стане отговорност на държавата в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

От друга страна, промените в закона предвиждат удължаване на максималния срок за концесия на морските плажове от 10 г. на 20 г., с което се цели стимулиране на концесионерите да правят повече инвестиции. 30% от размера на концесионното възнаграждение или от наема ще постъпват в бюджета на общините, на чиято територия се намира плажът.

С влизането в сила на промените в Закона за концесиите ще отпадне изискването за обнародване в „Държавен вестник” на решението за откриване на процедура за предоставяне на концесия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още