IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво привлича руснаците на българския пазар на имоти?

България трябва да се фокусира върху качествени продукти и да се отърси от имижда на евтина дестинация, съветват експерти

15:38 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Какво привлича руснаците на българския пазар на имоти?

Все по-осезаемо се усеща интересът на руските купувачи към българския пазар на имоти и по-специално към тези в курортите ни. 

Клиенти от Русия и бившите съветски републики отчасти компенсират отлива на купувачи от Великобритания, които до голяма степен допринесоха за формирането и бума на този пазар преди 4-5 години. Това коментираха участниците в дискусията за пазара на ваканционни имоти по време на конференцията BalRec, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

По думите на Джоузеф Халбер, управляващ директор на ACR Hotel Experts, значителна предпоставка за успеха при привличане на руски купувачи са езиковото сходство и историческата връзка между страните, които ги карат да се чувстват комфортно в страната ни, каза Халбер.

Строителните предприемачи трябва да опознаят и да отговорят на специфичните изисквания на руските клиенти, смята той.

От своя страна Димитър Савов, изпълнителен директор на инвестиционния фонд Bulgarian Land Development (BLD), възрази срещу тенденцията на брокери и предприемачи да акцентират върху руските купувачи като доминиращ играч на пазара на ваканционни имоти и изтъкна необходимостта от диверсификация на клиентите, към които те се насочват.

„България винаги е обичала да залита от една крайност в друга и сега от 95% англичани и ирландци иска да залитне към 95% руснаци“, коментира Савов.

Присъствието на руснаците не е нещо ново и в миналото е имало много руски туристи по Черноморието, добави Савов.

По думите на Савов се увеличава броят на румънските туристи, които започват и да купуват имоти. Той каза, че в последните месеци BLD е сключил 15 сделки с румънски купувачи и този пазар също не бива да се подценява.

„България трябва да се насочи към пазарите, които са близки по манталитет с българите,“ съветва Савов, визирайки поляци и чехи.

Савов, който наскоро се е завърнал от изложение за имоти в Дубай, каза за Investor.bg, че българските имоти привличат интереса и на купувачите в този регион, но първо има някои особености, с които инвеститорите асоциират пазара в България, от които тя трябва да се отърси.

Той добави, че България трябва да се фокусира върху качествени продукти на пазара и че трябва да се разграничи от имижда на евтина дестинация като единствена причина за привличане на инвеститори и купувачи. Той смята, че в този смисъл може да се каже, че цените на имотите в бъдеще ще растат, но главно заради по-качествения продукт и добавената стойност.

По думите на Савов в момента на пазара протича процес на преразпределение, в който много от малките играчи ще се загубят и ще останат големите и тези, които предлагат качествени услуги.

В първия етап от развитието на пазара много британци купуваха “на доверие” и много от тях оставаха излъгани от някои малки предприемачи, коментира той.

Халбер също потвърди, че страната ни трябва да започне да се фокусира върху по-платежноспособни клиенти.

“От бедните клиенти не може да забогатеете дори и при по-голям обем (на продажби)”, каза той. Според него евтината стратегия е краткосрочна, защото цените на труда и крайните продукти, с които в момента страната ни е конкурентоспособна, бързо се покачват.

“Винаги ще има по-евтини държави като Молдова”, каза той.

Той каза, че има три основни фактори, на които чуждестранните купувачи на имот обръщат внимание на всеки пазар: нещо, което нямат в родната си страна (като слънчевия климат за британците), дестинацията да е в близост до страната им (България е на 3 часа от Западна Европа със самолет, но също и до други дестинации в източна Европа) и конкретно за локацията, на която купуват – тя трябва да има директен достъп до летище.

За да се осигури дългосрочното и устойчиво развитие на сегмента на ваканционни имоти обаче, е нужно и да се вземат мерки за развитието на туризма, казаха участниците в дискусията. В това отношение, за неговото развитие е необходима целенасочена държавна политика, а в момента дори нямаме Министерство на туризма, каза Савов.

По мнението на Халбер България трябва да се възползва от това, което е уникално за страната и от хилядолетната история и историческото и културно наследство на народите, живели по нашите земи. Той смята, че е необходимо да се оформят туристически центрове в районите, където има тракийско и друго наследство и това да се използва за промотиране на тези дестинации по начина, по който това е направено в Гърция.

Той добави също, че Пловдив може да се оформи като много атрактивна дестинация (за туризъм, но и за бизнес като цяло) ако градът изгради модерно летище и привлече някоя от евтините авиолинии.

“С всеки ден, с който това решение се отлага, градът губи много пари”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още