IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститори: На София й трябват още 100 хил. нови жилища

Сметката е направена на база средният коефициент за Европа за живеещите в едно жилище (2,1), като има малко занижение предвид стандарта ни

16:30 | 16.04.08 г.
Инвеститори: На София й трябват още 100 хил. нови жилища

„Към момента в София има около 570 хил. жилищни единици. Средно за Европа коефициентът жители в едно жилище е 2,1. Предвид постоянно нарастващото население, това означава, че в столицата е нормално да има общо 800 хил. жилища. Ако занижим малко прогнозата, може да се приеме, че в София може да се построят още 100 хил. нови единици“. Това каза Росен Плевнелиев, генерален мениджър на Lindner Immobilien Management по време на конференцията BalRec, провеждана с медийното партньорство на Investor.bg.

Според него всяка година в София идват по 40-50 хил. души от провинцията. „През 2003 г. на пазара имаше само 2 хил. апартамента, през 2007 г. имахме 5 хил., тази година очакванията са за 8 хил.“, каза още той.

Заради недостига на жилища Плевнелиев очаква добро бъдеще за пазара за следващите 2-3 години. „Интересното е какво ще се случи след това“, каза още той.

С излизането на повече апартаменти на пазара предварителните продажби ще започнат да пресъхват, прогнозира той. Купувачите няма да финансират предварително строителството и предприемачите ще се обърнат към банките, които пък от своя страна стават предпазливи и ще изискват добри проекти. „Надявам се този процес да помогне за нормализирането на цените на земята, защото сега някои собственици искат луди цени“, коментира той.

По-рано цената се определяше на квадратен метър земя, а сега се определя през разгънатата застроена площ, която може да се построи върху нея, поясни Иван Мекушин, управляващ директор на Winslow Developments.

Според Лирон Ор, главен изпълнителен директор на Engle East Europe – Bulgaria, определянето на цената по този начин (чрез РЗП) е сериозен проблем. „Собствениците идват с готов проект какво може да се построи на терена и искат заплащане на базата на проекта. Но това е максимално допустимото, а ние не искаме плътно застрояване, не искаме да строим китайски стени“, коментира той.

Като други проблеми пред сектора участниците в дискусията посочиха значителното изоставане на инфраструктурата, нарастващите разходи за строителство (ръст от 10-12% за миналата година) и липсата на ясна визия от страна на общината за бъдещото развитие на града.

„В центъра не останаха свободни терени. Проблемът е, че няма намерение да се обособи друг район като подходящ за жилищно строителство“, каза Пабло Лосада от Martinsa-Fadesa. Според Мекушин за разлика от градовете на запад в София самите предприемачи създават локацията за жилищно строителство, като появата на добри обекти на едно място е предпоставка за привличане на други инвеститори към конкретния район.

Участниците в панела се обединиха и около мнението, че основната движеща сила за жилищния пазар е местното население, а не чуждестранните купувачи. „Предприемачите трябва да проумеят фундаментите на пазара. Колко от тях калкулират кредита, вноските по него и заплатата на средностатистическия купувач? Колко хора могат да си позволят заем от 100 хил. евро с месечна вноска от 850 евро предвид средните заплати в страната?“, попита Плевнелиев.

Трябва да се строят жилища, които крайният купувач може да си позволи, добави Лосада.

Като цяло в София са активни много играчи, банките оказват силна подкрепа на сектора, вторичният пазар също отчита добри показатели. При 14% инфлация и падащ капиталов пазар, хората ще продължат да купуват жилища, обобщи Плевнелиев.

„Развитието на пазара на жилищни имоти най-добре се илюстрира с вълнообразна крива, която по принцип върви нагоре, както като търсене, така и като ценови нива. Към момента се намираме на върха на една вълна, но не бих казал, че сме тръгнали надолу“, каза Мекушин.

Според него има възможност за още растеж (макар и не със същите темпове) заради ниската база, от която е тръгнал пазарът. Вече има по-сериозно предлагане, жилищният сегмент ще става все по-развит, а по-малките фирми без достатъчно финансов капацитет и човешки ресурси ще отпаднат неминуемо, прогнозира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още