IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се офис наемите да продължат да нарастват

Наемите в центъра и покрайнините на София ще растат успоредно, разликата в цените за двете локации ще се запази

14:29 | 16.04.08 г.
Очаква се офис наемите да продължат да нарастват

Трендът на покачване на цените за наем на офис сградите ще продължи, като се дължи на все по-високите разходи за строителство, земя, мениджмънт, както и от дисбаланса между търсене и предлагане. Такова беше единодушното мнение на участниците във втората поред конференция BalRec, чийто медиен партньор е Investor.bg.

„Проектите ще бъдат спускани внимателно на пазара, така че да не се засегнат наемните нива от гледна точка на инвеститорите“, коментираха участниците в панела на тема офис пазари по повод повдигната дискусия относно прогнозирания голям обем на офис площите през 2010-2011 г. и дали голямото предлагане няма да способства за понижаване на наемите.

Наемите в центъра и в покрайнините на София се очаква да нарастват успоредно, като драстичната разлика между двата вида локации ще се запази в продължение на няколко години. „Ако една компания има необходимост да бъде в центъра, тя ще плати високата цена“ , казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

Относно очакваните наеми бяха цитирани цени от порядъка на 26-30 евро на кв.м за централно разположени офиси и в рамките на 16-18 евро за тези в периферията на града. Койнов опонира на това твърдение, като изтъкна, че по-малките офис пространства се отдават на по-високи цени, защото за тях още не са определени стандарти, но те не трябва да бъдат включвани при калкулирането на осреденените наемни нива.

Друга е ситуацията в Сърбия, където цените на офисите на различен радиус от центъра са почти уеднаквени, като наемите в Нови Белград варират между 18-24 евро за кв.м, а в Стари Белград - между 20-24 евро за кв.м.

Според участниците ще се наблюдава преход към по-зрял пазар, в който ще се отсеят само най-стабилните инвеститори, които ще инвестират само в качествени продукти. „Спекулативните транзакции няма да се случат. На пазара ще останата само сериозните инвеститори, което ще доведе до по-висока цена на привлечения ресурс и ще просъществуват само добрите продукти, отговарящи на тази цена“, смята Койнов.

С времето офис площите, проектирани да бъдат клас А, в момента на своята реализация може да не отговарят на изискванията за клас А и да отпаднат от пазара. Процесът на унифициране на критериите за определяне на различните класове с тези на останалите страни ще даде същия резултат, каза Илиана Шмателка, генерален директор на Immorent Bulgaria.

Не беше пропуснат и актуалният въпрос за влиянието на кредитната криза върху пазара на офис площи. „Кризата забавя темповете на ръст във възвръщаемостта на инвестициите, но посоката се запазва“, твърди Елица Панайотова, изпълнителен директор на Alpha Developments. Кризата ще се окаже и своеобразен коректив на пазара на земя, тъй като оттеглянето на инвеститори ще вразуми хората, изискващи икономически неоправдано висока цена за своята земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още