IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансисти: За българския пазар на имоти е добре, че кризата е сега

Смята се, че след две години би имало далеч по-голямо предлагане и кризата не би била здравословна за пазара

17:23 | 15.04.08 г.
Финансисти: За българския пазар на имоти е добре, че кризата е сега

„За българския пазар на имоти е добре, че кризата е сега, не след две години, защото е още млад“, каза Емануил Сантев от Hypo Alpe-Adria-Leasing по време на дискусия с фокус върху глобалната кредитна криза и оказва ли тя влияние върху пазара у нас. Дискусията бе проведена в рамките на започналата днес в София конференция за недвижими имоти BalRec, чийто медиен партньор е Investor.bg.

Кризата е здравословна сега, а не по-късно, когато на пазара би имало далеч по-голямо предлагане, подкрепи мнението му Красимир Катев от Prime Capital Management.

Участниците в панела се обединиха около мнението, че кризата е здравословна, че ще има забавяне максимум 2 години, че играчите се приспособяват към новите условия на по-скъпо и трудно финансиране, а някои пък ще трябва да отложат проектите си.

Различия в мненията имаше относно въпроса има ли балон на пазара на имоти у нас.

Сантев обобщи, че когато има търсене, няма балон. Според него може да се говори за балон при някои ваканционни проекти в морските и зимните курорти.

„Освен това през 2010 г. ще има криза при търговските площи“, прогнозира още той. „Над 15 търговски центъра ще бъдат изградени само в столицата през следващите години“, аргументира се Сантев.

По думите му инвестицията в жилище сега трябва да се разглежда като защита от инфлация, а не като генерираща големи приходи от наем.

Съветът му към инвеститорите, търсещи финансиране, е да представят много ликвидни проекти, макар и не с толкова голяма печалба, както и да включват в изчисленията всички предварителни разходи. Най-важните фактори на пазара ще бъдат местоположението на проекта и неговото качество, заяви той.

Според Катев пък балон има на пазара на терени и инвестиционни проекти, защото не са разумно оценени. „Признаци на балонизиране се забелязват и на пазара на ваканционни имоти в Банско и по Черноморието. Пазарът обаче е диференциран и добрите проекти се продават успешно. Отделни „джобове-балони“ са наблюдават и в средния жилищен сегмент, където има неправилно оценени проекти. Офис сегментът е леко по-стабилен, що се отнася до доходност“, каза Катев. Според него много проекти ще бъдат спрени, а инвеститорите ще трябва да свият значително маржините си.

Успешни ще останат комплексите от затворен тип и сателитните селища, прогнозира Катев.

България е по-уязвима от кредитната криза в сравнение с Полша и Чехия, но не толкова колкото други страни в региона“, коментира Николас Спиро от консултантската агенция DTZ.

Спиро е категоричен, че няма балон при нито един бизнес сегмент от пазара на имоти в страните от Централна и Източна Европа, защото се наблюдава сериозен недостиг.

„Не виждам заплаха от свръхпредлагане. Кредитната криза се оказа полезна за Румъния, където навлизат много инвеститори. Нивата на доходност в региона са доста стабилни. Риск има за второкачествените имоти“, коментира Спиро.

Според него е рано е да се каже колко дълго ще продължи кризата, но тя няма да приключи скоро. „Важни сега са резултатите на банките за първото тримесечие, които трябва да излязат тази седмица, и показателите в еврозоната. Аз съм „внимателен оптимист“ за Европа и по-оптимистично настроен за ЦИЕ, защото тук има още години компенсиращ ръст“, добави той.

„Дори и при най-лошия възможен сценарий на развитие на пазара ключовата дума е „благоразумие“. Ако всички участници на пазара бъдат внимателни, ще избегнем кризата“, каза Мартин Гиков от UniCredit Bulbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още