IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

П. Диков: Бъдещето на София зависи от състезанието между молове и паркове

София ще следва пътя на други градове от ЦИЕ и ще достигне пикови нива на населението от 1,7-1,8 млн. души, смята главният архитект

13:38 | 15.04.08 г.
П. Диков: Бъдещето на София зависи от състезанието между молове и паркове

„Бъдещето на София зависи от състезанието между мол-културата и градските пространства, гражданите на София спряха да ходят по улиците и прекарват повече време в моловете, а това не е добре за града“, каза главният архитект на столицата Петър Диков, по време на провеждана днес конференция за недвижими имоти BalRec. Медиен партньор на събитието е Investor.bg.

По думите на Диков в момента градът се е превърнал в огромен хаотичен паркинг, като целта е столицата да се преобрази, за да може отново да се ползва от хората.

„Не знам дали София може да стане поне 50% Барселона някой ден“, каза главният архитект в отговор на въпрос може ли градът да бъде променен по европейски модел. Барселона беше дадена за пример от участващия в конференцията урбанист Дейвид Сим за превръщане на един индустриален пейзаж в модерен и удобен за хората град, процес, протекъл през 80-те години на миналия век.

Други такива градове в Европа според Сим са Копенхаген, Страсбург, а извън Стария континент – Мелбърн.

На въпрос относно нарастването на населението на София Диков заяви, че борбата с този проблем се води от 1944 г. насам. „София ще изживее естествения път на градовете от Централна и Източна Европа и ще достигне пикови нива на населението от 1,7- 1,8 млн. души, след което ръстът ще се забави“.

Според него сателитните градове не са решение на проблемите на града. „Ние вече имаме такива – Перник, Ботевград, Елин Пелин“.

На въпрос има ли място за небостъргач в столицата Петър Диков отговори, че София не е достигнала до ниво, на което един инвеститор да може да си позволи строителството на толкова скъп проект. По думите му дори и това да се случи сега, то ще бъде по-скоро инцидент, чрез който да се представи инвеститорът, а не да има икономическа изгода.

Сред другите посочени проблеми за развитието на столицата бяха посочени процесите по отчуждаване на земя и липсата на нормативен документ за регламентиране на публично-частните партньорства. А по думите на главния архитект от тези партньорства градът се нуждае сега, а не след пет години.

„Загърбили сме уникални ресурси като Витоша, а София е единствената столица със ски курорт наблизо“, отбеляза още той. „Ще действаме в тази насока. Столицата не може да бъде само комерсиален град с инвестиции в недвижими имоти, трябва да бъдат създадени повече пешеходни зони и удобни градски пространства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още