IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания ще отделя 10 млрд. евро годишно за икономически стимули

Ообщо 6 млрд. евро от тази сума ще бъдат заделени за възстановяне на данъци в размер на 400 евро на данъкоплатците

09:45 | 15.04.08 г.
Испания ще отделя 10 млрд. евро годишно за икономически стимули

Испания ще заделя 10 млрд. евро годишно за програма за икономическо насърчаване, която има за цел да смекчи удара от очакваната жилищна криза, казва испанският министър на икономиката, Педро Солбес, цитиран от Ройтерс

Общо 6 млрд. евро от тази сума ще бъдат заделени за възстановяване на данъци в размер на по 400 евро на данъкоплатците.

Солбес не споменава колко време ще продължи насърчителната програма, но прогнозите сочат значително забавяне на икономическия растеж за поне още две години.

Процесът по връщането на ДДС на бизнеса ще бъде ускорен и ще бъдат предложени данъчни облекчения с цел насърчаване на строителния сектор за реновиране на централните части на испанските градове, казва премиерът Хосе Запатеро.

Испанската бизнес федерация предвижда, че безработните ще се увеличат с още 800 хил. души през следващите две години, като общият брой безработни ще достигне 3 млн. души.

Според Солбес, въпреки че може да се очаква „известна корекция“ на цените на наличните жилища, тези на новите сгради не се понижават.

Въпреки че според някои данни цените на новите жилища тепърва започват да падат, официалните данни за четвъртото тримесечие показват 4,8% покачване на годишна база на цените на жилищата.

През последните 10 години цените на жилищата в Испания се увеличиха трикратно. Те достигнаха ниво, което според Международния валутен фонд е надценено с 20%.

От Централната банка на Испания прогнозират, че икономическият ръст ще се понижи до 2,4% тази година от 3,8% през 2007 г. въпреки увеличенитe правителствените разходи, които се очаква да стопят бюджетния излишък до началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още