IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компании за имоти в Румъния спират проекти заради кризата

Други компании като листантите в Лондон Equest и Fabian пък обмислят продажбата на някои от своите активи

19:19 | 11.04.08 г.
Компании за имоти в Румъния спират проекти заради кризата

Четири от най-големите компании, инвестиращи на пазара на недвижими имоти в Румъния, през последните дни съобщиха планове да преустановят работата по някои от проекти си още на ранен етап от развитие вследствие затруднения при финансирането заради кредитната криза, пише Ziarul Financiar.

Като резултат от кризата инвеститорите споменават примери за спад в стойността на имотите в портфолиото им, като някои от тях е вероятно да прибегнат и до продажбата на активи или, в някои случаи, дори да излязат от инвестициите.

От строителната компания Mivan смятат да се откажат от строежа на Tiago mall в румънския град Арад, а APN/UKA, собствениците на City Mall в южната част на Букурещ, обявяват спад в стойността на мола. Компании, листнати на Лондонската борса, като Equest и Fabian пък обмислят продажбата на активи, купени преди няколко години.

„Задават се трудни времена за пазара на недвижими имоти, предизвикани от кредитната криза, която ограничава достъпа до капитали, обременява кредитирането и увеличава допълнително строителните разходи”, казва Марк Холдсуърт, управляващ директор на инвестиционния фонд Fabian. Той добавя, че това оказва натиск върху печалбите на строителните предприемачи, които не са склонни да купуват земя на сегашните високи цени.

Fabian нае консултантската компания Jones Lang LaSalle да продаде сградата Baneasa Business Center в северната част на Букурещ, която фондът придоби преди девет месец за 23,9 млн. евро.

„Финансиране на капиталовия пазар вече не се намира “, казва управителят на Fabian. Фондът притежава активи на стойност 120 млн. евро в Румъния, а в момента Baneasa Business Center се оценява на 29,5 млн. евро, 20% повече от цената, на която е закупен.

Equest Balkan Properties обмисля продажбата на някои активи от своето портфолио на румънския пазар. От фонда казват, че „голяма част от обявените проекти ще бъдат отложени, а други, които не са стартирали, ще бъдат отменени“.

Наред с настроенията спрямо румънския пазар на недвижими имоти, които рязко се промениха в последно време, инвеститорите също смениха стратегията, коментира изданието. От купувачи и мениджъри те са станали предприемачи и активни участници в строителната дейност, за да поддържат доходността, която техните акционери изискват.

Пазарът на земя в момента е в стагнация, поради нежеланието на предприемачите да плащат високите цени, които собствениците искат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още