IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония ще „засади“ остров в океана, за да запази морската си територия

Проектът обаче може да породи напрежение с Китай, който отказва да признае съществуващия на мястото атол за остров

13:12 | 11.04.08 г.
Япония ще „засади“ остров в океана, за да запази морската си територия

Японски учени ще направят опит да „отгледат“ остров в Тихия океан, за да поддържат риболовната си територия, съобщи британският Daily Telegraph.

До 50 хил. коралови образувания ще бъдат „трансплантирани“ във водите около Окиноторишима, атол на 1000 мили южно от Токио, в опит да го спрат от потъване.

При прилив над водната повърхност от него остават само два участъка с височина едва около 10 см. Ако те изчезнат, морската територия на Япония ще намалее значително.

Освен това могат да бъдат загубени правата върху находищата на нефта, минерали и газ под морското дъно.

Стойността на проекта е 3,6 млн. паунда.

Той обаче може да предизвика напрежение в отношенията с Китай, който отказва да признае участъците над водната повърхността за остров и настоява, че те не могат да бъдат използвани, за да спрат проучванията на Пекин в района.

„От 1931 г. Окиноторишима е класифициран като остров“, казва Томохико Танигучи, говорител на японското външно министерство.

Островчетата са открити през 1789 г. от капитан Уилям Дъглас и са включени в картите на британското адмиралтейство дълго преди Япония или Китай да разберат за тяхното съществуване, коментира вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още