IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата продължава да губи милиони от замените на гори

Заменят се вече окрупнени терени на атрактивни места с разпокъсани парцели, които имат значително по-малка стойност, съобщават еколози

17:05 | 10.04.08 г.
Държавата продължава да губи милиони от замените на гори

Държавата губи милиони от замените на държавни гори за частни, а разкритията на подобни случаи продължават, заявиха на пресконференция днес представители на коалиция „За да остане природа“.

Еколозите представиха поредния случай на замени на гори с цел застрояване в района на село Паничище. Според данните, изнесени от коалицията, „Рила спорт” АД, която разработва проект за ски курорт в Рила, е придобила през 2005 г. имоти от държавния горски фонд с площ 450 дка. Придобитите имоти са разположени на ключови за развитието на бъдещия курорт места. В резултат на замените „Рила спорт” АД става дори собственик на земята под част от деривацията Джерман-Скакавица, захранваща София с вода, добави Константин Иванов от WWF.

Държавата губи милиони от тази практика, защото замените са непазарен механизъм, при който земя от държавния горски фонд в близост до атрактивни места като морски и зимни курорти се заменя за частни гори, които имат значително по-малка стойност, коментира Стефан Аврамов от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Сред най-скандалните случаи със замени на държавни гори за частни са тези по северното Черноморие, каза Ваня Рътарова от Българско дружество за защита на птиците. Тя даде за пример замяна на около 1000 дка държавен горски фонд по линията на морето между Балчик и Тузлата с 2800 дка гори разпръснати парцели в Стара планина. „В съседство със заменената земя се намират 12-те терена от държавния горски фонд, които правителството включи в капитала на новата държавна компания „Голф развитие“, добави Рътарова.

По думите й друг такъв случай е замяна на 287 дка до Калиакра, което граничи с природен резерват Болата, с 35 разпокъсани парцела с обща площ около 300 дка в Шуменска област.

„Заменят се вече окрупнени терени с разпокъсани във вътрешността на страната, като новите собственици и в двата случая веднага са стартирали процедури за смяна на предназначението и включване в регулация“, добави тя.

От коалицията посочват още случаи с неизгодни за държавата замени с гори от буферната зона на природен парк Златни пясъци, под връх Перелик в Родопите, в Боровец и други.

Изнесените данни са на базата на документация, с която коалицията разполага от собствени източници, както и от търговски регистри.

Еколозите настояват за директно отпадане на възможността за замени на гори или да се създадат гаранции, че териториите няма да бъдат застроявани в срок от 25 години след замяната.

Според тях предлаганите промени в Закона за горите се фокусират основно върху осигуряване на финансиране на Държавната агенция по горите, но не и с реалната защита на горите.

За запазване на гората, наред с отпадането на замените, от коалицията предлагат 10 стъпки, сред които разнообразяване на източниците на приходи на горите, промени в организацията на охраната на горите, забраняване на голите сечи и други.

През 2007 година са извършени 23 замени на земи от Държавния горски фонд, частна държавна собственост, вследствие на което от фонда са извадени 6 461 дка и те са заменени срещу 31 983 дка, съобщи през февруари вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още