IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на жилищния пазар засегна продажбите на Ikea

Компанията обаче продължава плановете си за експанзия, като смята да се разширява на развиващите се пазари

17:21 | 10.04.08 г.
Спадът на жилищния пазар засегна продажбите на Ikea

Шведската търговка верига Ikea отчете спад в продажбите на някои от най-големите си пазари и предупреждава, че тази тенденция може да се пренесе в по-голямата част на Европа, тъй като падащите цени на жилищата оказват влияние върху продажбите на сглобяеми мебели, съобщава Financial Times.

Когато жилищният пазар изживява криза, това се отразява и на пазара на мебели, казва Андерс Далвиг, изпълнителен директор на Ikea. Той наблюдава тази взаимозависимост не само на пазари като САЩ и Великобритания, но също и в Испания, Италия и Германия. Далвиг очаква това да се прояви и на други европейски пазари в следващите месеци.

„Налице е забавяне в ръста на продажбите в сравнение с миналата година и на няколко пазара в момента имаме отрицателен ръст“, добавя Далвиг.

Въпреки това той очаква, че общите продажби на компанията тази година ще надхвърлят продажбите от 19,8 млрд. евро, отчетени за предходната финансова година, приключила на 31 август 2007 г.

Ikea не е публична компания и не е задължена да обявява финансовите си резултати.

Компанията ще предприеме целенасочено намаляване на маржовете си на печалба, за да не прехвърля поскъпването на суровините върху крайния потребител.

Далвиг е уверен, че компанията ще преодолее кризата, отчасти защото купувачите, които по принцип са склонни да купуват по-скъпи мебели, се съгласяват и на по-евтини продукти каквито предлага Ikea, заради покачването на сметките за комунални услуги и намаленото кредитиране, които ги заставят да пестят повече.

Компанията няма намерение да ограничава плановете си за експанзия заради влошените пазарни условия.

Ikea предвижда навлизане на нововъзникващите пазари, но не планира да навлиза на пазара в Индия в близко бъдеще, тъй като не е склонна да развива дейност в условията на законодателство, което ограничава инвестициите в сферата на търговията. „Опитваме се да убедим правителството да промени закона“, казва Далвиг.

Британското правителство също е под натиска на Ikea. Компанията смята да открие още магазини на Острова, който е четвъртият й по големина пазар, но законовите разпоредби ограничават местата, на които тя може да строи големи магазини, и на компанията й се налага да отваря магазини в централните части на градовете. Саутхемптън ще е следващият град след Ковънтри, в който скоро ще бъде открит подобен магазин.

Ikea има планове за магазини и у нас, като предвижда до 2011 да има три обекта в страната – един в столицата и два извън нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още